Ode aan papa: vandaag actrice en sopraan Noémie Schellens: "Ik ben blij dat ik een hele hoop van zijn genen heb geërfd."

8 juni 2021 | 07u18 | Gepost door redobra@telenet.be
Noémie Schellens
Op zondag 13 juni vieren we alle papa’s op onze planeet, ook die in onze regio. Daarom trekken we deze week elke dag naar een BV in Oost-Brabant om er te praten over zijn of haar vader en de bijzonder band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. Gisteren mocht ex-Ketnet-wrapster An Jordens haar verhaal al doen. Vandaag is het de beurt aan sopraan en actrice Noémie Schellens uit Herent die haar vader Ludo in Aarschot viert.

De appel valt vaak niet ver van de boom en dat blijkt ook zo bij Noémie Schellens. “Ik ben blij dat ik een hele hoop van mijn vaders genen heb geërfd. Ik merk dat meer en meer in mezelf. Het zingen is zo een van de dingen die ik van hem heb. Hij kan heel goed zingen en doet dat ook graag. Als hij kookt, zingt hij vaak mee op klassieke stukken en dat heeft me als klein kind al heel erg geïnspireerd. Met zijn  gezang en zijn manier van avondleven, het koken wat ik ook graag doe, heeft hij mij de aanzet gegeven, het zaadje geplant als het ware."

Noémie vindt haar vader een inspirerend man die ongelooflijke dingen kan. "Hij kan met weinig ingrediënten en restjes heerlijke gerechten tot stand brengen. En hij heeft er een handje van weg om rust in huis te brengen, genietend van het koken en van het eten. Maar in mijn vader zit ook iets tegenstellend. Hij is een grote kunstliefhebber, maar tegelijk ook een natuurman. Hij is een gepassioneerd kunstkenner en -verzamelaar, vooral in kunst van de 18de eeuw. Maar tegelijk houdt hij enorm veel van het vertoeven buiten tussen zijn bomen en fruitbomen. Ook zit hij heel erg graag in de tuin, voor het verzorgen van de kruiden en planten. Hij is een echte ‘buitenman’, die heel erg geniet van met zijn laarzen aan op de tractor te kunnen rondrijden. Hij kan dus enerzijds bezig zijn met de schoonheid van de kunst en tevens met het aardse, de natuur. Ook dat heb ik van hem doorgekregen."

Altijd hard gewerkt

Papa Ludo blijkt een hele toffe papa, die ook wel zijn gesloten momenten heeft. "Het is een man van zijn tijd. Hij heeft het nodig om wat me-time te hebben en ook dat zit in mij. Maar hij is vooral ook een zeer lieve opa en dat is hij inmiddels al 14 keer, waarvan drie keer dus van mijn kinderen. Het is zo’n echte opa, die heel graag bezig is met dat jonge volk. Het gaat hem zeer goed af. Vaderdag is dan ook een leuke dag en gaan we ook met z’n allen langs. We kopen dan wel geen bretellen, zoals met kerstmis. Grappig, hij wil steeds bretellen als geschenk voor kerstmis en hij moet ondertussen een geweldige collectie hebben. Neen, met vaderdag bakken we taart of scones voor hem en eten die dan samen op. Vaak geven we daar nog een muzikaal cadeautje bij, want hij kan enorm van muziek genieten."

"Mijn vader heeft steeds heel hard gewerkt en kan nu al eens rust nemen en volop genieten van eens niets te doen en tijd te maken om te luisteren naar muziek. Die nodige me-time ook weer. Vaak ook met een glaasje wijn erbij, want hij is een grote liefhebber van wijn. 'n.v.d.r. blijkbaar ook van de Noémie en Le Secret de Noémie die Noémie zelf uitbrengt). Mijn vader dat is samen genieten van koken, eten, natuur en kunst. Soms, als we bij mijn ouders thuis zijn zegt hij plots ‘mannekes ik ga studeren’. Dat betekent dat hij in zijn zetel gaat zitten en kunstveilingsboeken gaat doornemen om nog meer te leren over kunst. Die catalogi vind je daarna terug volgeplakt met post-its, alsof hij zitten blokken heeft. Het is een zalige man. Papa, ik ben je heel dankbaar voor al wat je mij hebt doorgegeven en geleerd. Ik ben je heel erg dankbaar voor je ‘vissi d'arte vissi d'amore’.

(vissi d’arte vissi d’amore is een aria uit Puccini’s Tosca en betekent leef kunst, leef liefde).

Ludo Schellens

Lees meer over