Niki doet mee aan wereldkampioenschap bodypainting: “Binnen de acht uur moet het volledige lichaam beschilderd worden”

Bodypaint
Niki Derkinderen (40), van kapsalon The Peacock Treatment in de Aarschotse deelgemeente Rillaar, was donderdag 22 juli acht uur aan de slag met verf en penselen. Zij neemt namelijk deel aan het wereldkampioenschap bodypainting waarbij ze haar model omtovert tot een heus kunstwerk. “Door de coronacrisis heb ik het voorbije anderhalf jaar geen penselen meer in de handen gehad."

Dat ze geen penselen in de hand nam, is niet helemaal juist maar veel was het niet. “Ik heb één zwangere buik beschilderd want dat is iets wat ik doe als job. Ik schilderde een pauw, verwijzend naar de naam van mijn salon. Mensen nemen daar een foto van, zodat ze een blijvende herinnering hebben. Bij een normale editie van het wereldkampioenschap beginnen de meeste al zes maanden vooraf een idee uit te werken, ik ben aan de opbouw van mijn paint pas begonnen half juni, dat is vrij laat.”

Niki neemt voor het eerst als artieste deel aan het kampioenschap. “Toen ik aan mijn eerste cursus begon vroeg er al iemand, na 2 lessen, of ik haar wilde assisteren op het wereldkampioenschap en dat deed ik toen. Het is de eerste keer dat ik deelneem als volwaardige artieste, weliswaar bij de amateurs, want bij de profs zou ik het moeten opnemen tegen mijn lerares, dat vind ik voorlopig toch te hoog gegrepen, ook al hoor ik van meerdere mensen dat ik best goed ben (lacht).”

Lees verder onder de foto.

Bodypaint
Niki heeft 8 uren tijd om het lichaam volledig te beschilderen.

Meer rondingen om te beschilderen

Normaal gaat het kampioenschap door in Oostenrijk, maar door de coronamaatregelen is dat nu anders. “Je mag thuis aan de slag gaan of je kan naar één van de hotspots trekken die hiervoor werden ingericht. Ik dacht eerst naar Nederland te gaan, waar zo’n hotspot is, maar de coronamaatregelen hebben hier een stokje voor gestoken, uiteindelijk besloot ik om thuis te painten. Het gevolg is dat ik op zoek moest naar een ander model, want ik had eerst afgesproken met een Nederlandse, die zag het spijtig genoeg niet zitten om 170 km. te rijden, iets wat ik begrijp op zo’n zware dag. Mijn nieuw model is bodypainting niet gewoon, maar ik heb er het volste vertrouwen in.”

Dat model is Joke en ook zij ziet het volledig zitten. "Gelukkig kan ik af toe eens van houding veranderen, maar het valt allemaal wel goed mee."

Het thema waarmee Niki aan de slag moet is historische momenten. “Je moet het volledige lichaam beschilderen in functie van het thema en je krijgt 1500 karakters waarmee je een tekst moet maken die, samen met de bodypaint, de story compleet maakt. Er moet dus een samenhang zijn tussen je schilderwerk en de tekst. Ik doe dit echt graag. Wanneer je een gewoon schilderij maakt, werk je op een plat vlak, bij een lichaam is dat wel even anders, want dat heeft heel wat rondingen.”

Lees verder onder de foto.

Bodypaint
Normaal is het wereldkampioenschap een groot treffen van internationale artiesten, in coronatijden wordt er op enkele hotspots of thuis geschilderd.

Niet photoshoppen

In vergelijking met een traditionele schilder heeft de artieste ook nog een andere extra bekommernis. “Ik moet goed zien wat ik doe want mijn model heeft enkel een plakstring aan. Aangezien ik in mijn salon werk heeft ze een badjas om en letten we erop dat ze niet naar het raam gedraaid staat. Voor je het weet, krijg ik de politie over de vloer (lacht).”

Wanneer Niki, na acht uur intensief werken, de penselen neerlegt zal het nog even bang afwachten zijn op het verdict van de jury. “Door de coronamaatregelen oordelen zij op basis van foto’s, dat was vorig jaar ook al zo. Toen kregen ze zo’n 10.000 foto’s te zien van een 700-tal deelnemers. Je begrijpt dat ze daar even hun tijd voor moeten nemen zodat we de uitslag pas zaterdag zullen kennen. Of ik kans maak op één van de prijzen? Ik weet het niet, mijn lerares gelooft in elk geval in mij, maar het niveau ligt wel hoog. Het prijzengeld is door de online-versie minder hoog dan anders, maar daarvoor doe ik het sowieso niet. De door te sturen foto’s zijn niet bewerkt met photoshop. Als ik win, wil ik dat het is omdat de jury mijn werk apprecieert.”

Onderstaand nog enkele foto’s van het eindresultaat.

Bodypainting-credits: Nik Vanderheyden
Foto: Nik Vanderheyden
Bodypaint - credits: Nik Vanderheyden
Foto: Nik Vanderheyden
Bodypaint-credits: Nik Vanderheyden
Foto: Nik Vanderheyden

Lees meer over