Grote prachtige schildering verschijnt onverwacht op Aarschotse muur

27 augustus 2021 | 15u54 | Gepost door rik.poulman@te…
Zijgevel delhaize Aarschot
Inwoners van Aarschot keken een beetje verwonderd naar de prachtige muurschildering die sinds donderdag de zijgevel van de Delhaize siert. Ze maakten daarmee kennis met een eerste staaltje street art die de stad moet opvrolijken. Kunstenaars van dienst zijn er van het collectief Treepack uit het Leuvense.

“Wij willen de beleving van de stad aangenamer maken, niet alleen met zitbanken, met meer groen en wat meer water, zoals de fonteinen, maar ook om te kijken en mensen te verrassen”, zegt schepen van Economie Bert Van der Auwera (Open VLD). “Street-art hoort daar helemaal bij.”

Ietwat eerder dan verwacht duikt het schitterende project op de zijgevel van de Delhaize in Aarschot op: In "Dive into the Seagle" staat de arend centraal. Die krijgt een surreële benadering door een school vissen die samen de vorm van een arend genereren. “De duiker gaat een rechtstreekse eye-on-eye confrontatie aan met dit fenomeen, maar die confrontatie straalt totaal geen agressiviteit uit, integendeel: het beeld geeft de kijker kracht en doet hem denken aan de onvoorspelbare gedaantetransformaties van ons universum”, zegt Junes Bazouz van Treepack. “Door de juxtapositie van vliegen en zwemmen en de impact van de kleine vissen, die samen een grote arend vormen, in verhouding tot het menselijk personage, vergeet de kijker even de realiteit.”

Lees verder onder de foto

Delhaize2

Artiest maakte ook winnend ontwerp voor gevel stadhuis

"De artiest achter dit werk is Sam Billen, art director van Treepack. Hij maakte ook het winnende ontwerp voor de street art aan het stadhuis", gaat burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) verder. 

“Het mooie aan dit kunstwerk is dat iedereen er zijn eigen interpretatie aan kan geven. Je vindt er ook een subtiele hint naar de legende van onze stad in terug, het verhaal van de arend”, besluit burgemeester Gwendolyn Rutten.

Het street-art ontwerp dat op de zijgevel van het stadhuis komt, werd vorige week bekend gemaakt. De Aarschottenaren konden zich uitspreken voor een realistisch ontwerp of eerder iets meer symbolisch. De mooie uitbeelding van de arend heeft het uiteindelijk gehaald. Een legende wil dat de stad haar naam te danken heeft aan Julius Caesar, die hier op doortocht was, een arend zag en hem neerschoot. Het symbolische beeld van de zeearend zal in de toekomst nog meermaals opduiken in de stad.

“Dat wij de bevolking hierbij betrekken, is ook helemaal logisch”, vertelt schepen van Participatie Isabelle Dehond (Open VLD). “Het stadhuis is een beetje van iedereen. Ruim 1.500 mensen deden mee aan de peiling.”

Lees verder onder de foto

arend aarschot

Junez Bazouz over het de arend op het stadhuis: “Het stadhuis is het kloppend hart van de stad. Een stad die onderneemt, bruist, koestert, beweegt, … Een stad met smaak, die een thuis is voor iedereen. Vanuit deze stelling ontstond het ontwerp van het kunstwerk ‘Hart voor Aarschot’. Voor de zijgevel van het stadhuis willen we met Treepack een pronkstuk verwezenlijken, een werk dat een visueel krachtige uitstraling heeft en tegelijk ook een warm en motiverend verhaal verbeeldt. Zodoende wordt het idee van ‘de arend’ in dit kunstwerk verwerkt tot een artistiek embleem waarin meer te ontdekken valt, waarmee elke toeschouwer in dialoog kan treden en zijn/haar eigen verhaal aan kan breien. Dit werk zal zo fungeren als een icoon in de stad, waar mensen over babbelen en hun ideeën met elkaar gaan uitwisselen. Deze activerende functie brengt inwoners en bezoekers dichter bij elkaar.”

Lees verder onder de foto

Arend aarschot2

“Kleine, subtiele elementen in het beeld zorgen voor extra storytelling: de Onze-Lieve-Vrouwekerk zit verwerkt in het staartstuk waardoor dit stuk, mits enige verbeelding, neigt naar de skyline van de stad. Er vliegen wat vogels weg doorheen de bomen en het hart vormt een luchtballon (of een dromerige, warme lucht zoals in ontwerp versie 2, zie volgende slides). Op deze manier verbeeldt dit werk een gevoel van vrijheid, een gevoel dat er een wereld opengaat waarin een oneindigheid aan opportuniteiten voor het rapen liggen.”

Wanneer voor dit kunstwerk gekozen werd, is er gekozen voor artistieke storytelling. Hoewel het bij de eerste oogopslag minder monumentaal is, is dit werk veel persoonlijker gericht aan de stad en verkondigt het een visie. De arend is in dit beeld absoluut geen streng en belerend personage, wat toch wel een struikelblok zou kunnen vormen in de perceptie van sommige mensen wanneer dit dier hyperrealistisch wordt geportretteerd op deze vrij reusachtige gevel.

Lees verder onder de foto

delh

                 Kunstenaar Sam Billen bij de realisatie van zijn werk

Treepack werd opgericht in 2016 om met interessante eyecatchers een aangenamere omgeving te creëren voor onze samenleving. De organisatie zet enorm in op stadsvernieuwing door middel van participatieve projecten gedragen door de buurt. Ondertussen is ze uitgegroeid tot team van gedreven en ervaren Mural Experts en helpen ze talloze klanten bij het realiseren van hun dromen.

Treepack heeft tot op heden al meer dan 1 000 kunstwerken van hoge kwaliteit opgeleverd.

Lees meer over