Een zondag in Leuven: ontdek de charme van de historische stad

10 April 2024 | 18u41 | Gepost door redactie
Stadhuis Leuven

Leuven is een stad die al even historisch als bruisend is. Tijdens de week valt er in Leuven erg veel te beleven, zeker als de studenten van de partij zijn. In het weekend zijn de studenten vaak thuis te vinden en dan wordt Leuven een paradijs voor rustzoekers en avonturiers. Je kan er op zondag van het gezellige caféleven genieten, de natuur induiken of een potje voetbal kijken, want Leuven heeft het allemaal. Laat je inspireren en maak er een fantastische zondag van.

Shoppen op zondag

Zondagen zijn over het algemeen sluitingsdagen, maar soms maakt men in Leuven een uitzondering. Jaarlijks zijn er verschillende koopzondagen in Leuven. Dan zijn de meeste winkels open van 13 tot 18 uur. Dit is de perfecte kans om tussen de historische gebouwen door te slenteren en intussen de lokale boetiekjes te verkennen. Of het nu op De Langste Dag (23 juni 2024) of de Zomersolden (7 juli 2024) is, er is altijd wel een reden om Leuven op een zondag te bezoeken. Je kan dan vier uur gratis parkeren bij parking Vaartkom. Er is een pendelbus die je gratis van de parking naar het centrum brengt en terug.

Voetbal in Leuven

Voor de sportliefhebbers onder ons biedt Leuven een unieke ervaring. In Leuven vind je namelijk de thuisbasis van de profclub Oud-Heverlee Leuven (OHL). Bekende ex-spelers van de club zijn onder meer Denis Odoi, François Sterchele en Karel Geraerts. Ook de beloften van de Rode Duivels werken hun thuismatchen af in Leuven en soms zijn de Rode Duivels zelf er ook te zien. Voetbalfans kunnen met andere woorden genieten van topvoetbal in een sfeervolle omgeving. Voor wie graag een gokje waagt, biedt wedden op sport een extra dimensie aan de wedstrijdbeleving. Zorg er in ieder geval voor dat je de wedstrijdschema's checkt en misschien sta je wel oog in oog met de (toekomstige) sterren van het Belgische voetbal.

Cultuur en ontspanning: de universiteitsbibliotheek en meer 

Neem op zondag de tijd om de toren van de Universiteitsbibliotheek te beklimmen en vervolgens beloond te worden met een adembenemend uitzicht over de stad. Dit historische gebouw vertelt het verhaal van Leuven door de eeuwen heen, inclusief de dramatische momenten waarop het bijna verloren ging. De bibliotheek is open voor bezoekers en biedt rondleidingen aan die je niet mag missen. Op zondag vinden deze plaats tussen 10 en 17 uur. De laatste klim naar de top start om 16 uur.

Een oase van rust: parken en groenzones in Leuven

Leuven herbergt talloze groene zones die een ideale setting bieden voor een ontspannen zondag. De Kruidtuin is bijvoorbeeld een populaire locatie. Je vindt er dieren en heel wat planten, alsook picknicktafels om gezellig samen te zijn. Daarnaast is ook het Sint-Donatuspark een goede keuze. Je vindt er vaak studenten en lokale bewoners die genieten van de zon en een goed boek. De eendjes in het park zijn mensen gewoon en komen je graag begroeten. Genieten kun je natuurlijk ook doen op de Oude Markt, ook wel bekend als de langste toog van Europa. Hier geniet je op een van de vele terrassen van de zondagse sfeer. Fancy cocktails of klassieke Belgische bieren, op de Oude Markt van Leuven vind je het allemaal!