Witte ballon gespot

1 maart 2023 | 08u07 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon ballon

Dat een traag, net boven de kruinen van de oude bomen in het stadspark zwevende witte ballon, op 18 februari enige ongerustheid en wantrouwen bij de veiligheidsdiensten van de stad veroorzaakte, hoeft niet te verbazen.

Zou er een link bestaan met gelijkaardige, weliswaar veel grotere tuigen van Chinese makelij die door het luchtruim dreven aan de overkant van de Atlantische oceaan? Het kon toch geen toeval zijn, net nu. Maar welke geheimen vallen hier te ontfutselen? Hoe ze suiker, chocolade of bier moeten maken, is al langer bekend, maar alleen met de technische kennis komen ze daar in het verre Azië niet mee. Aan de kwaliteit van de grondstoffen kennen ze in nog geen jaren tippen. Het moet dus iets anders zijn.

De waarneming van de luchtballon deed meteen alle alarmbellen afgaan. Meteen werd het Control and Reporting Centre (CRC) van de Belgische Luchtcomponent die dag en nacht het luchtruim boven ons land controleert en bewaakt, en indien nodig een interceptie-missie meteen de lucht instuurt. Verbazing daar alom, want op de computers van het centrum werden geen verdachte bewegingen opgemerkt, mogelijk omdat het zo laag en tergend langzaam vloog. Om alle risico te vermijden, werd evenwel advies gegeven het ding uit de lucht te halen.

Zo’n bevel is makkelijker gegeven dan uitgevoerd. Aangezien de witte ballon zich in een zone vlakbij een woonzorgcentrum en een inrichting waar mensen met beperking verblijven, was het onbegonnen werk om met knallende geweren hier de jacht op in te zetten. Na rijp beraad werd besloten een beroep te doen op de vaardige boogschutters van de Sint-Sebastiaansgilde uit Hakendover, die het gewend zijn hun pijlen in de hoogte af te vuren.

Het had wel wat voeten in de aarde om snel een paar leden op te trommelen, maar die kweten zich uiteindelijk snel van hun taak en slaagden er zowaar in het ding naar beneden te halen en veilig te doen landen op een grasperkje naast de vijver waarna meteen met de ontmanteling kon worden begonnen. De toegesnelde veiligheidsmensen ontdekten tot hun grootste verbazing een handig gecamoufleerde drone die niet eerder was opgemerkt door de takken van de bomen niet eerder was opgemerkt. Het raadsel kende een onverwachte afloop, wanneer twee jonge, rood aangeslagen kerels in paniek kwamen aangelopen met de vraag of zij hun drone mochten terug hebben.

“’t Is echt onschuldig hoor. Wij zijn allebei lid van De Fruitfretters uit Geetbets. Op 2 april hebben wij daar onze carnavalstoet en omdat wij wisten dat de stoet in Tienen ontbonden werd langs de Broekstraat, zijn wij hier stiekem wat komen ideeën filmen voor onze carnavalswagen.”