Superflitser onder de arm

cartoon

Ingrijpende rioleringswerken in het centrum van het dorp maken de passage van Oplinter momenteel niet mogelijk. Die situatie gaat nog maanden aanhouden. Een lokale omleiding is voorzien via de Sint-Hubertusstraat. 

Het laat zich raden dat de verkeersdrukte er sterk is toegenomen. Zo’n wegomlegging heeft een te verwachten nevenverschijnsel. Een aantal autobestuurders compenseert de verloren tijd van een verdere verplaatsing door steviger het gaspedaal in te drukken. Een kwaadaardige neiging die moeilijk uit te roeien is en daarvoor moeten soms de grote middelen worden ingezet.

Omdat het er de jongste tijd de spuigaten uitliep, besloot de stad in te grijpen. Naast snelheidsremmende maatregelen en gebruikelijke controles met een gewone radar werd een week lang een verplaatsbare Lidar superflitser ingezet. Zo’n speeltje maakt gebruik van lasertechnologie. Hij is veel nauwkeuriger dan een gewone radar. Bovendien kan hij in twee richtingen overtreders detecteren. Maar vooral zijn aanwezigheid op de weg werkt ontradend om over de limiet te gaan. Zo te zien, niets dan voordelen. Alleen loopt de kostprijs voor het huren van zo’n toestel redelijk hoog op: meer dan 6.000 euro per week. Daar wringt het schoentje toch wat. Niet helemaal evident voor een stad met een schatkist waarvan de bodem zichtbaar is.

Onze vertrouwenspersoon bij het schepencollege weet dat hij op onze discretie kan rekenen, dat wij nooit uit de biecht zullen klappen. Met die zekerheid vertrouwde hij ons toe dat het gevoelige punt uitvoerig ter sprake kwam bij de bestuursploeg. “Na uitvoerige discussie namen ze de enige juiste conclusie die mogelijk is. Als na afloop van de controles blijkt dat de gasboetes onvoldoende opleverden om de kosten te dekken, dan is dat maar zo. Als hiermee ongevallen voorkomen zijn en daardoor menselijk leed bespaard, dan is dit een goeie zaak. Dat mag wat kosten aan de gemeenschap.”

Creatief als ze steeds zijn, gingen onze bureaupolitici meteen aan de slag op zoek naar een goedkoper alternatief. Ze zijn tenslotte betaald om over de centen te waken. En jawel hoor. Binnen het etmaal liep bij ieder lid van het college een Whatsappje binnen met zo’n sprankelend idee dat ze er meteen hun koffie voor lieten staan en applaudisseerden. “Ik ben meteen naar de Lidar gestapt en heb het toestel nauwkeurig opgemeten”, klonk de vrolijke boodschap. “Ik stel voor om in ons stadsmagazijn een vijftal replica’s in vezelhout en plexiglas te laten maken en ze dezelfde kleur te geven als het echte toestel. Die kunnen wij op diverse plaatsen neerpoten. Vooraleer weggebruikers ontdekken dat het om een imitatieapparaat gaat, halen wij ze weg om ze elders neer te poten.”

Wees lief en houd je duim omhoog als je de komende dagen een stel schepenen met een flitspaal ziet rondzeulen.

Rik Poulman