Verkeersregels Grote Markt Tienen voor u uitgelegd

13 April 2022 | 16u30 | Gepost door rik.poulman@te…
Tien geboden

Behoor jij ook tot de groter wordende groep Tienenaars van wie de haren ten berge rijzen bij het zien van de verkeersafwikkeling op de Grote Markt? ’t Is nochtans simpel. Je bevindt je daar op een woonerf waar je niet meer dan 20 km/u. mag rijden.

Hoe sommigen zich op het marktplein gedragen is om een punthoofd van te krijgen. Even bij de les blijven: binnen de vesten geldt een snelheidsbeperking tot 30 km/u. De Grote Markt is een woonerf. Velen weten dat niet, maar als je bij het naderen van het marktplein even omhoogkijkt en niet op je smartphone, dat zie je daar op een paal een rechthoekig blauw verkeersbord hangen met vier witte figuurtjes: een kindje dat mijn zijn papa aan ’t spelen is, een auto en een huis. Hetzelfde verkeersbord maar met een schuine rode streep door wil zeggen dat je het woonerf verlaat.

Je mag er dus niet sneller rijden dan 20 km/u. en dat heeft zo zijn reden. Voetgangers mogen de ganse breedte van de weg gebruiken om te wandelen en je mag er fietsen. Kinderen mogen er ook spelen. Nogal wiedes, er zijn immers geen afgebakende voetpaden. De chauffeur die vorige week ne kleine uitkafferde omdat die met zijn fietske voor zijn auto inreed, heeft helemaal ongelijk. Let wel, voetgangers mogen het verkeer niet nodeloos hinderen.

Koperen nagels

Dat aan de buitenkant van de Grote Markt er meerdere wegen samen komen is een tweede reden waarom je er niet sneller dan 20 km/u mag rijden is. Sommige mensen die met hun wagen een bocht nemen, doen dat in het midden van de straat. Moet je niet doen om te vermijden dat je voertuig tegen een ander terecht komt of de pas aangelegde sier-omheining van de kerktuin meeneemt. Met een lagere snelheid is de impact minder groot.

Parkeren op de Grote Markt is een moeilijkere oefening. Op de grond werden met verf witte pijlen getrokken. Die wijzen op de rijrichting. Veel gebruikers van de parking lijken dat niet te beseffen en rijden dus maar kriskras over de afgebakende zone. Moet je ook echt niet doen. Er zijn ook parkeervakken afgebakend met brede, ronde, koperen nagels. In tegenstelling tot de overtuiging van een aantal chauffeurs is het niet de bedoeling om uw wagen dwars over die nagels te stallen, maar netjes tussen zo twee exemplaren. Nog iets waar je best rekening mee houdt: de weg naast de horecazaken is bestemd voor leveringen en eigenaars van garages op het marktplein. Je wagen daar even stallen en rustig een terrasje doen is echt niet de bedoeling.

Bijhouden

Voetgangers en tweewielers zijn gedoemd om mekaar te tolereren. Fietsers en (elektrische) steps houden rekening met de snelheidsbeperking en letten goed op om niet met wandelaars in conflict te komen. Hiermee hebt u een mooi overzicht van hoe je de spelregels in mekaar zitten in alle verkeersomstandigheden op het marktplein. Hou dit artikel goed bij. Kopieer het op je smartphone. Je weet maar nooit waar het goed voor is.

Lees meer over