Neem eens een selfie

2 februari 2023 | 08u56 | Gepost door rik.poulman@te…
selfie
Consternatie uiteraard wanneer er in één nacht op zeven plaatsen aan en rond de Grote Markt wordt ingebroken en er bovendien nog drie inbraakpogingen zijn geregistreerd. En niemand die iets opmerkte.

Op zich is dat niet zo verwonderlijk. Met enige overdrijving zou men kunnen beweren dat er geen plek op aarde zo desolaat is als ons marktplein op weekdagen na 10 uur ‘s avonds. Een beetje sneu in dit hele verhaal is het ontbreken van bewakingscamera’s die iets zouden kunnen opgemerkt hebben. Hoewel, de camera’s zijn er al wel, klinkt het op het stadhuis, maar de bekabeling om ze te laten functioneren moet nog worden aangebracht. En daar knelt het schoentje: personeel vinden om die klus te klaren.

Dat laatste blijkt niet zo voor de hand te liggen, getuige de perikelen die één van onze belangrijkste leveranciers van digitale diensten en communicatieoplossingen, actief in ons land en elders, tot zijn eigen verbazing moest vernemen. Firma’s die diensten leveren aan onderaannemers van zijn onderaannemers (kan u nog volgen?) doen een beroep op illegale tewerkstelling om hun werken te kunnen uitvoeren. Zou dat de reden kunnen zijn waarom de bewakingscamera’s op ’s lands op één na grootste marktplein en elders in Tienen nog steeds niet operationeel zijn en niet, zoals eerder was beloofd, tegen het einde van vorig jaar.

Het is dus nog even de kat uit de boom kijken. Wanneer de toestellen effectief gaan functioneren, daarover wordt nog veel mist gespuid. In afwachting daarvan lanceert de stad, samen met onze politiezone, een voorstel om een buurtpreventienetwerk met lokale handelaars op te zetten, waardoor collega’s via een WhatsApp bericht kunnen verwittigd worden in geval van calamiteiten. Zo’n netwerk heeft zijn effectiviteit reeds elders bewezen, klinkt het. Het duurt wel even voor zo’n netwerk effectief aan de slag kan. In afwachting daarvan, en steeds bij gebrek aan camera’s, worden daders van inbraken verzocht om selfies te maken, kwestie van de politie een handje te helpen.

Blik

De verontwaardiging in de stad is intussen groot. “Meer politie inzetten”, klinkt het bij enkelingen die grossieren in simplistische oplossingen allerlei, alsof zij een blik politie-inspecteurs op het aanrecht staan hebben dat ze zo kunnen openen en loslaten op de goegemeente.

De getroffen handelaars zitten intussen met de gebakken peren. Misschien toch maar overwegen om een alarminstallatie te plaatsen. Zo eentje die mist spuit en je al na enkele seconden geen hand meer voor je ogen ziet.