Mozes aan de Viandervijver
Wellicht is het nog niet tot iedereen doorgedrongen dat wij aan de vooravond van een heleboel verkiezingen staan. De Europese, de federale en de Vlaamse komen eraan in juni, die voor de provincie- en gemeenteraden in oktober, precies over een jaar. Logisch toch dat dan alles uit de kast wordt gehaald bij meerderheidspartijen om hun grote gelijk aan te tonen, wat oppositiepartijen op alle mogelijke manieren proberen te counteren. Aan de burger om er zijn eigen conclusie uit te trekken.
Voor een lokaal medium als het onze is het uiteraard moeilijk - wij zouden dat wel kunnen, daar niet van, maar willen de collega’s van de grote nieuwsmedia ook wat onderwerpen gunnen - om duiding te geven over nationale of zelfs internationale kwesties. Laten we ons bijgevolg beperken tot datgene waar de burger in zijn eigen stad of gemeente van wakker ligt. Daarmee kunnen we meer dan één editie vullen. Het bereikbaarheidsplan dat al zo veel inkt heeft doen vloeien, laten we even voor wat het is en evenmin gaan we het hebben over het openliggende Schipplein of de onbereikbaarheid van de ondergrondse parking. Laten we ook even de mogelijke afschaffing van Het Toreke als museum of de fysieke toestand van het station aan ons laten voorbijgaan.
De nieuwe invulling van het Vianderdomein bezorgde de afgelopen dagen een aantal bezoekers de oprisping van hun leven. Nog maar enkele maanden geleden werd hiervoor een voorzet gegeven. De plannen krijgen, hoewel nog lang niet definitief, stilaan vorm. Verzuchtingen van gebruikers werden mee geïntegreerd in het toekomstplan met toch wel één merkwaardigheid: de doortocht van de grote Viandervijver. Wellicht hebben ontwerpers de mosterd gehaald in Bokrijk waar je door het water kan fietsen. Zo’n unieke belevenis willen ze in Tienen ook creëren.
“Wij dachten er eerst aan om de vijver in tweeën te spitsen door een brede wal aan te leggen tussen de twee oevers”, klinkt het. “In die wal was het dan de bedoeling om een wandelweg aan te leggen met een diepte van ongeveer 1,20 meter, zodat je het gevoel krijgt dat je door het water wandelt. Dat valt nergens te beleven, maar tegen die wal rees er verzet omdat je dan in feite twee aparte vijvers creëert en daarmee de leefwereld van de vissen verstoort. Wij hebben na lang zoeken een ingenieuze oplossing bedacht waar iedereen vrede mee kan nemen, een pareltje van hedendaagse hydraulica. Met krachtige blazers wordt het water langs twee kanten opzij geduwd zodat midden in de vijver een weg wordt vrijgemaakt waardoor je precies vijf minuten de tijd hebt om er doorheen te stappen. Het systeem werkt met een drukknop die je kan activeren met een bankkaart. Wij zijn genoodzaakt om per doortocht 5 euro te vragen omdat het systeem wel energieverslindend is. Zeg nu zelf dat dit geen prijs is om je even als een Mozes te wanen in de Rode Zee.”
Rik Poulman