Hoog tijd om op straat te komen

3 maart 2022 | 08u07 | Gepost door rik.poulman@te…
Cartoon Tienen city manager

“Het wordt hoog tijd om op straat te komen”, klinkt het dreigend. Handelaars, gemeenteraadsleden uit oppositie en onderhuids ook wel enkelen bij de meerderheid worden het stilaan zat om geen echte invulling te zien van het concept city management in Tienen.

De commercie in Tienen heeft een heel moeilijke tijd achter de rug. Zoveel is wel duidelijk. Eerst waren er de grote werken aan de vesten. Kleef nadien de renovatie van de Grote Markt aan de coronacrisis en je bekomt een perfect scenario om de handel in de binnenstad in een neerwaartse spiraal te zien terecht komen. Ware er niet de creativiteit en de weerbaarheid van een sterke groep zelfstandige ondernemers, zou het helemaal op een ramp zijn uitgedraaid.

Het stadsbestuur zag de bui hangen en nam eind 2020 een city-manager onder de arm om het tij te doen keren. Iemand die met een professionele blik naar de stad zou kijken om haar een fris, uitnodigend en aantrekkelijk imago te geven. Wat volgde bleken een aantal aanbevelingen als stadskern versterking, afbakening van het handelscentrum, acties om de handel te bevordering, rode lopers uitrollen, liefst met veel vlaggen en ballonnen. Zucht! Om het met de woorden van ene Bart De Wever te zeggen: “Zet die ploat af”. Al te dikwijls reeds gehoord.

Schoon verdiep

City-management in Tienen, allemaal goed en wel, het heeft aardig wat weg van het zogenaamde vrijheidskonvooi. Niet goed weten waar het naartoe wil. Tot heden kwam er, tot grote frustratie, niet echt veel uit de bus gekomen. “Misschien moeten jullie onze suggesties maar eens in Passe Partout neerschrijven, want onze boodschap bereikt ’t schoon verdiep van Tienen toch niet”, hinten enkele raadsleden. Hun boodschap is duidelijk: jaag de city-manager de straat op, laat hem rondlopen in de stad, kletsen met handelaars en klanten om te achterhalen waar het schoentje knelt. Ga eens praten met eigenaars van handelspanden en doe hen inzien dat zij, in een stad waar de handel achteruitboert, zelf verliezende partij zijn door onrealistisch hoge huurprijzen te blijven vragen. Heeft het zin om een handelaar, wiens zaak op de helling staat, de nek om te wringen of ben je beter af met een kleine toegift? Is het mogelijk om alle handelaars samen te brengen om gezamenlijke en misschien ook langere openingsuren af te spreken. “Sommigen zeggen dat Tienen een dode stad is, maar als elke winkel al om of vóór 18 u. de deuren sluiten, vind je inderdaad nog weinig volk op straat.”

Ontelbare aspecten voor een bloeiende handel als veiligheid, toegankelijkheid, parkeerbeleid en beleving van het handelscentrum kwamen nauwelijks aan bod. Wat kan men leren van andere steden waar het wel loopt? Met zijn allen daar naartoe in het kielzog van het city-management en een bezielende schepen voor handel? We gaan er vast iets van opsteken.

Lees meer over