Geheim wapen

28 september 2022 | 09u23 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon geheim wapen

De aanzwellende energiecrisis en het toenemend afwentelen van steeds meer taken op lokale overheden, brengt besturen van steden eng gemeenten hoe langer hoe meer in financiële problemen. Dat noopt tot creatieve oplossingen waarbij de argeloze burger al eens bij de neus wordt genomen.

Zo deed nog vrij recent het nieuws in deze stad de ronde over camera’s die over enkele maanden op diverse plaatsen zullen worden opgehangen om de veiligheid van de inwoners te verhogen en het sluikstorten tegen te gaan. Heel demonstratief ging een speciaal daarvoor ingehuurde wagen opmetingen uitvoeren op de Grote Markt om zogezegd te demonstreren waar die toestellen best zouden kunnen opgehangen worden. Hoog genoeg om uit handen te blijven van potentiële saboteurs.

De schrik zat er meteen in bij een aantal terrasbezoekers. Waar ze anders ongestoord konden genieten van een fris pintje of ander aangenaam gezelschap, staat er voortaan een lens op hun doen en laten gericht. Iemand die op je vingers staat te kijken wat je doet in je vrijetijd, dat wil je niet meemaken.

Waarheid

Onrust is evenwel voorbarig. We vernamen het uit goede bron van iemand die het kan weten. Dat van die camera’s, daar komt niets van in huis. De stad heeft simpelweg de middelen niet om zomaar een paar honderdduizend euro’s uit te geven aan registratietoestellen waarvan de beelden dan nog moeten geïnterpreteerd worden door gespecialiseerd personeel. Heeft ze haar inwoners dan iets wijsgemaakt. Dat ook weer niet. De waarheid ligt een beetje in het midden.

Regelmatige bezoekers van de nieuwe Grote Markt en in het bijzonder van de kerktuin, hebben allicht opgemerkt dat er daar sinds enkele dagen een relatief middelgrote container staat met een brede gleuf, zogezegd om je gebruikte pizzadozen in te deponeren. Maar niets is wat het lijkt. In werkelijkheid staat er binnenin deze container een makkelijke stoel, breed genoeg om één persoon in plaats te laten nemen. Komt er toevallig eens iemand langs met een pizzadoos, dan is het voor de aanwezige een kleine moeite om die weg te bergen. Het overgrote deel van zijn tijd besteedt hij/zij aan het observeren van de omgeving. Strookt er iets niet met de veiligheid, kan hij/zij met een smartphone beelden maken en die meteen doorsturen naar politie of brandweer, al naargelang de aard van het incident.

Ondergrondse tunnel

De personen die in de pizzadozencontainer plaats nemen, kosten de stad zo goed als niets. Zij zitten in een gesubsidieerd individueel opleidingstraject van een hogere overheid. Toegang tot de container verschaffen zij zich langs een ondergrondse tunnel die verbonden is met het automatisch toilet achter de kerk. Wie eraan twijfelt op dit hele verhaal wel klopt, kan het zelf verifiëren door een pizzadoos aan te bieden aan de container en tegelijk alstublieft uit te spreken, waarna een dank u weerklinkt.

Lees meer over