De weg kwijt? Bel de omleidingsdeskundige

31 augustus 2022 | 08u38 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon de weg kwijt

Het beroep moet nog worden uitgevonden, maar indien het zou bestaan, dan kon de beoefenaar ervan de sakkerend verdwaalde medeburger een hand aanreiken om bij straatwerken en hinderende straatfeesten probleemloos van A naar B te rijden zonder al te veel tijdverlies en zonder terug bij A te belanden.

De wenselijkheid om een deskundige, gespecialiseerd in omleidingen-beheersing aan te werven, werd nog maar eens duidelijk na de vele commentaren gehoord en gelezen te hebben van personen, die de aanwijzingen van de stad volgden tijdens de werken aan twee aansluitende vesten rond de binnenstad. Lees dit alstublieft niet als een aantijging. Het is doodgewoon vast te stelling dat de modale Tienenaar in normale omstandigheden al vaak bijzonder veel moeite heeft zijn weg te vinden in de wirwar aan eenrichtingsstraten, fietsstraten en woonerven, laat staan wanneer er dan obstakels opduiken. Een omleidingsdeskundige met kennis van zaken zou bijgevolg geen overbodige luxe zijn.

Dat het allemaal zo complex is geworden, daar gaan de Tienenaren en al diegenen die in de stad werken, niet helemaal in vrijuit. Dat mogen wij toch concluderen, als wij er een studie over het mobiliteitsplan Tienen van nog geen twee jaar geleden erbij halen.

Even daaruit citeren: “De stadskern van Tienen heeft zich volledig ontwikkeld binnen de vesten. Tienen heeft de bijzondere eigenschap dat het centrumgebied compact is. In vogelvlucht is de maximale afstand van de ene tot de andere kant van het volledige centrum slecht 3,50 km. Het historische centrum (binnen de vesten) heeft in vogelvlucht een doormeter van 1,50 km. Dit maakt dat het centrum steeds nabij is.” Daarmee is toch wel veel gezegd.

Lees verder onder de foto
omleiding
De werkelijkheid overtreft soms de verbeelding. Beeld - facebook Geert Huon

Zulke erg beperkte afstanden zouden velen die hier wonen en/of werken ertoe moeten aanzetten minder de automobiel te gebruiken en meer de fiets te nemen of te voet te komen. Nog steeds gebeurt dat onvoldoende. Een vervelend, rechtstreeks gevolg daarvan is, de verhoogde parkeerdruk in verschillende straten waar je gratis je wagen kwijt kan, hetgeen er daar dan weer de aantrekkelijkheid van wonen reduceert en de doorstroming nogal eens hindert en daarenboven al eens sluikverkeer veroorzaakt. Het onrechtstreekse gevolg kan leiden tot opwinding, frustratie, verhoogde bloeddruk en hartkloppingen, bij thuiskomst afgereageerd op de inwonende partner of een ander gezelschapsdiertje.

De rekrutering van een omleidingsdeskundige zou voor deze stad een onvermoed preventief element kunnen betekenen in de geestelijke gezondheidszorg en fysieke kwalen die daar achteraf het gevolg van zijn, voorkomen. Het zou de stad haar reputatie als betrouwbare gids, als baanbreker op onbetreden paden eens te meer in het daglicht stellen en haar toeristische infrastructuur weer toegankelijker maken.

Lees meer over