Datum uit het oog verloren zeker?

8 november 2022 | 18u30 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon sinterklaas

Heeft er een van zijn Pieten geprutst aan zijn elektronische agenda of gewoon een verkeerde datum ingevoerd? In ieder geval komt de Sint dit jaar al op 19 november naar Tienen, ruim twee weken voor zijn gebruikelijke passage in de stad. Verloor hij de juiste datum uit het oog?

“Awel Sinterklaas, u komt dit jaar al op 19 november naar Tienen. Wat moeten we daar nu mee? Ge kunt dat toch niet menen! Dat is amper acht dagen nadat uw concullega Sint-Maarten hier door de Hagelandse dorpen zijn rondgang maakt. ’t Scheelt niet veel of jullie lopen mekaar voor de voeten. Wat moeten de kinderen daarvan denken, gaan die zich geen vragen stellen?”

We hebben onszelf bij de brave man op de koffie uitgenodigd om verhaal te halen voor deze in onze ogen toch wel ongelukkig gekozen datum.

“’k Weet het jong, ‘k weet het, maar met al die toestanden van de voorbije jaren en maanden zijn mijn Pieten niet echt meer bij de zaak. Een pak van mijn oude, vertrouwde Pieten gingen met pensioen en tussen de nieuwkomers zit er meer kaf dan koren. Als ge ze vijf minuten niet in de gaten houdt, zitten ze op hun iPhone of smartphone spelletjes te spelen in plaats van zich om hun werk te bekommeren. De meesten werken van thuis uit. In plaats van persoonlijk naar de speelgoedfabrikanten te trekken en verantwoord speelgoed te kiezen, doen ze nu online bestellingen. Maar wij hebben weinig keuze.

Vast benoemd

Vroeger waren onze Pieten allemaal vast benoemd. Tegenwoordig werken wij meestal met tijdelijke contracten om te besparen. Alleen de leidinggevende Pieten krijgen nog een vast contract. En dan krijg je de daaraan verbonden kwaliteit. Ik had er nog sterk op aangedrongen om een datum kort tegen 6 december te kiezen, maar diegene die met de stad is gaan afspreken, heeft zich laten ringeloren. Blijkbaar paste december niet in de agenda van een of andere ambtenaar en vandaar dat het 19 november is geworden. ’t Was kiezen of delen, die datum of niets. En dat kon ik de kinderen van Tienen toch niet aandoen. Zelf gaan onderhandelen, dat heeft ook al geen zin, want met oudere mensen wordt er de dag van vandaag toch geen rekening meer gehouden.” Hij krijgt zowaar de tranen in de ogen.

Sinterklaas doopt een ferm stuk speculaas in zijn koffie, neemt er een flinke hap van en gaat dan strijdlustig verder. “We gaan ons niet laten doen, hé. Ik doe nu een oproep naar alle kinderen van Tienen om massaal naar de Veemarkt te komen waar mijn Pieten al om 14 uur het vuur aan de lont gaan steken. Zelf kom ik iets later. Eerst passeer ik nog op de Grote Markt en vandaar ga ik te voet of met de wagen – dat hangt van mijn reuma af – ook naar de Veemarkt voor een groot feest. Kinderen kunnen daar een foto trekken aan de photobooth met de Selfiepiet, nog snel een brief sturen bij de Postpiet en zich laten schminken of een coole tattoo zetten. Voor alle kinderen is er iets lekkers voorzien en dan mag de Jajajoepie Kidsparty van katoen geven.

Lees meer over