Dafalgannekes voor de schakers

Cartoon

Hoewel apothekers in groot Tienen aanzienlijke hoeveelheden Dafalgan en daarmee vergelijkbare paracetamol-bevattende bruistabletten inslaan, is de rush naar het geneesmiddel en zijn generische varianten amper bij te houden. Dat alles zou te maken hebben met de meest recente ontwikkelingen binnen de lokale politieke gemeenschappen in de suikerstad.

Het blijkt immers dat na de nieuwe assemblage van het Team Tienen, tamelijk recentelijk ontsproten uit een symbiose van CD&V en Tienen Vooruit! - zoals bekend is deze laatste partij zes jaar geleden ontstaan uit een amalgaam van beleidsmatig meer verlangende en rebels-kritisch ingestelde partijleden van Open Vld, CD&V en onafhankelijken - nu ook lokaal N-VA de deur wijd open zet voor anders georiënteerden en zichzelf omdoopte met de support van Blauw-Wit Tienen - tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nog gekend als Open Vld - tot N-VA plus. Hoewel. Nog maar net was dat nieuws wereldkundig gemaakt of de switchende blauwwitte horde, waaronder er in een ver verleden een paar overtuigde Volksuniërs waren, werd meteen door de die-harde achterblijvers weggezet als onverantwoorde schakers en overlopers. ’t Kan verkeren.

Indien het, bij het lezen van het voorgaande, enigszins wazig wordt voor uw ogen, neem dan gerust een Dafalganneke om de daaraan gekoppelde opduikende spanningshoofdpijn weg te nemen. Lees alstublieft wel de bijsluiter, want overdaad schaadt. Het blijft voorlopig afwachten of er nog meer structuren gesmeed worden tussen de overblijvende (rest)partijen om samen naar de kiezer te trekken. Voorbeelden elders toonden aan dat het kan.

Intussen zitten wij nu de facto opgezadeld met een college van burgemeester en zeven schepenen waarvan er twee de ezelsstamp kregen, zonder merkbare gevolgen. Voorlopig houden alle betrokkenen tot nader order vol dat het peis en vree blijft op het azuurblauwe schoon verdiep aan de Grote Markt. Het ziet er bijgevolg naar uit dat besturen in deze stad zich handhaaft op hetzelfde niveau.

Laat deze actuele informatie nog geen verklaring zijn voor de inleidende constatering over het hamstergedrag van onze pillen-draaiende medebewoners die hun omzet spectaculair zien stijgen. In de weloverwogen, systematische poging om percepties te vormen, cognities te manipuleren en gedrag te sturen om een stem uit te brengen op de eigen lijst, valt er bij elke nieuw samengestelde politieke beweging één constante te noteren: ze willen allemaal een bruisende stad maken van Tienen. Wat heb je daar nu meer voor nodig dat een fikse portie paracetamollekes? Dit tot meerdere eer en glorie van één van haar oudste industrieën, Citribel, toonaangevende toeleverancier aan de farmacologische fabrikanten.

Rik Poulman