Culinaire gids

28 maart 2023 | 14u38 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon culinair
De stad Tienen gaat, samen met haar handelaars en ondernemers, onder professionele begeleiding van de Profploeg - een team doorgewinterde experten en innovatieve denkers die een bijdrage denken te kunnen leveren aan het bekomen van meer bedrijvige kernen en bruisende buurten in Vlaamse steden - het netwerk Ondernemen in Tienen opstarten.

Vergelijk het een beetje met het netwerk Cultuur, netwerk Sport, netwerk Jeugd, Tiens Onderwijsnetwerk… Bestaande netwerken krijgen er dus een broertje bij.

Net (what's in a name?) als in andere steden is de leegstand van de handelspanden opgelopen tot boven de 10 %. De Vlaamse regering stelde daarom het plan “Werk aan de Winkel” voor: een initiatief om de lokale middenstand te ondersteunen. Hieruit ontstond het experten-team de Profploeg die lokale besturen kosteloos adviseert over ruimtelijke planning, e-commerce, vastgoed, events, sociale media of stedelijke logistiek.

“Het netwerk dat nu in de suikerstad wordt opgericht, heeft in de eerste plaats een adviserende rol en zal daarnaast ook zelf initiatieven uitwerken om de voedingsbodem voor handel en horeca in het stadscentrum en de deelgemeenten nog vruchtbaarder te maken”, stelt schepen van Werk en Economie Eddy Poffé. “Zo werken beide partijen, netwerk en stadsbestuur, samen aan een stad waar het fijn wonen, werken en beleven is.”

Jarenlange ervaring

Om zoveel mogelijk ondernemers en handelaars te informeren over de werking en het doel van het netwerk, organiseerde de schepen reeds op maandag 20 maart een digitale informatiesessie. De eerste algemene vergadering van het nieuwe netwerk zal plaats grijpen op maandag 27 april. Dan wordt er meteen het nieuwe bestuur verkozen.

Ondergetekende van deze rubriek heeft zich spontaan geëngageerd bij het netwerk om voor deze stad een culinaire gids samen te stellen met persoonlijke appreciaties en aanduidingen over smaken, zodat bezoekers met een zeker gerust bezoek hun keuze kunnen maken in ons rijk palet aan eetgelegenheden. Zijn jarenlange ervaring in de lokale gastronomie staat garant voor een onpartijdige beoordeling. Hier worden geen sterren of koksmutsen uitgedeeld om een waarde uit te drukken. Als symbool koos hij voor rechtopstaande schapen, symbool van de stad. Om een objectief oordeel te kunnen vellen, is het noodzakelijk dat elke restaurantrekening correct wordt betaald, zodat de recensent niet verdacht kan worden bepaalde zaken te bevoordeligen. Voorlopig is er binnen het netwerk daarvoor nog geen budget voorzien, maar het kan in dit land, en bij uitbreiding ook in deze stad, niet moeilijk zijn om ergens een systeem van vergoedingen te vinden om de gemaakte onkosten te recupereren.