Controverse rond bruine Jef

15 februari 2023 | 20u17 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon groene
Tot ergernis van menig Tienenaar vond men het nodig om de “groene” op de Grote Markt onder handen te nemen.

In de Zuid-Franse regio Occitanie ontstond enkele dagen geleden enige tijd beroering over de restauratie van een bronzen beeld, een lokale historische figuur voorstellend. De tand des tijds en omgevingsfactoren hadden het geelrode metaal aangetast en na jaren ontwikkelde zich een groene corrosielaag. Voor de plaatselijke autoriteiten het signaal om in te grijpen. Een restauratie drong zich op, maar het resultaat was niet naar de zin van – vermoedelijk – ultra rechtse nationalisten. Na grondige reiniging en behandeling bedekte een donkerbruine laag het monument. Dat konden sommige individuen niet pruimen. Ze vonden er niets beter op dan het gezicht van de figuur wit te verven.

We kunnen alleen maar hopen dat deze, volgens Franse bronnen, racistische actie zich niet zal herhalen bij ons monumentale standbeeld – een stoere revolutionair uitbeeldend – op onze Grote Markt. Het beeld van de beroemde Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux werd op 6 augustus 1905 onthuld als herdenking bij de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Het moest eraan herinneren dat ook Tienenaars actief deelnamen aan de omwenteling van 1830. Ook de koene krijger, vervaarlijk zwaaiend met zijn sabel en steunend op een geweer, veranderde na enkele jaren van kleur en werd in de volksmond spontaan herdoopt tot “Groeine Jèf”.

Schijn bedriegt

Tot ergernis van menig Tienenaar vond men het nodig om de “groene” onder handen te nemen, net als zijn Occitaanse collega. Het resultaat is een kleur om niet aan te zien. Ze doet elke romantiek uit het verleden wegdeemsteren. Jef staat er wat verloren bij aan de rand van de kerktuin. Zo lijkt het althans, want schijn bedriegt.

De oprichters van het monument hebben er waarschijnlijk niet bij stilgestaan dat het beeld een heel goede kijk heeft over hetgeen zich afspeelt op het marktplein. Dat kan de veiligheid in het centrum van onze stad nu goed van pas komen. ’t Zit hem namelijk zo: u hebt het waarschijnlijk nog niet opgemerkt en wij hebben het ook slechts heel toevallig ontdekt, maar bij de restauratie van het beeld, dat hol is vanbinnen, werd een heleboel bekabeling geïnstalleerd. Waar zich de ogen bevinden, werden minuscule gaatjes geboord. Daar bevinden zich nu de lenzen van twee kleine camera’s die in de toekomst – u las het al in de media dat ze nog niet verbonden zijn met het politienetwerk – de omgeving zullen afspeuren naar mogelijke criminele feiten. Met de jongste technologie zijn ze in staat om snelheidsovertredingen vast te stellen, foutparkeerders op te speuren en zelfs gsm-gebruik in rijdende wagens vast te stellen. U weze dus gewaarschuwd!