Bijverdienste op het naaktstrand van Tienen

24 mei 2022 | 19u50 | Gepost door rik.poulman@te…
naaktstrand

Worden wij overvallen door de zeven plagen van Egypte? Het jongste decennium zette in met een knoert van een coronacrisis, in Oost-Europa jaagt iemand op fantomen uit de vorige eeuw, de intresten bij de banken, de schulden van onze overheid en de benzineprijzen schieten omhoog en tot overmaat van ramp mogen wij ook al niet meer gokken.

Er is geen betere plek om de polsslag van een stad te leren kennen dan op de Grote Markt. “Doë plassåit g’oech oep e terråske bé e zjetteke kåffåi en ge zuiet d’ieël foeër våir oech de revue passåire.” Nonchalant speel je met je smartphone; de oren hou je scherp. Al een paar dagen gaat het over niets anders dan de dramatische voorspellingen van een onderzoeksbureau en de nationale politiek. Voor sommige partijen dan toch. Triomf bij andere. “En dat allemaal voor een vragenlijst waar niet eens tweeduizend man op antwoordde”, gniffelt er ene. Soms moet je wat geduld hebben voor een zinnige opmerking.

Als het in Parijs regent, druppelt het in Brussel en miezert het in Tienen. Het kan niet uitblijven. Algauw gaat het gesprek over plaatselijke toestanden. Hoog tijd. Na drie dagen lopen de rekening en het cafeïnegehalte stilaan op. Heftig gesticulerend, het glas halfvol, mengt een wat kalend mannetje zich in de discussie van zijn maten over de aantrekkelijkheid van de stad.

Naturel

“’t Is weeral hetzelfde van alle jaren. Ze willen meer volk naar ’t stad trekken, maar wat valt hier te beleven? Niks, maar dan ook niks nieuws. Wat wilt ge. Dat volk dat het daar op het stadhuis voor het zeggen heeft, ’t zijn allemaal bijverdieners. Geen tijd voor iets nieuws, geen inspiratie.”

“Maar allee, Jeanke, nu overdrijft ge toch!” Hij heet dus Jeanke.

Jeanke, inmiddels zijn volgend glas halfweg geledigd en met crescendo in zijn stem: “Wij moeten iets doen waarmee wij ons onderscheiden van andere steden! Als ze mij lieten doen, ge zou het volk nogal zien toestromen in Tienen!!”

Meewarig geknik bij de anderen. “Leg het eens uit, hoe gaat gij dat flikken?”

“Een naaktstrand, begot! Hebben ze dat in Antwerpen? Neen! Hebben ze dat in Limburg, de rest van Vlaams-Brabant? Awel dan.”

“Maar enfin, Jeanke, dat kunt ge toch niet menen! Waar is uw verstand gebleven. Ge hebt zeker nog nooit van MeToo gehoord?”

“Da heeft niks met MeToo te maken, da’s gewoon iets naturel. Ik heb eens goed nagedacht en ik weet al waar ik dat zou inrichten. Ik dacht eerst aan die ligweide in de Viandra, maar met al die eenden en ganzen die daar van alles achterlaten, gaat dat niet. Daar loopt ook te veel volk rond, he. En die nieuwe waterplassen in Goetsenhoven is ook niet te doen. Maar daar aan de Gete, waar ze onlangs die bomen hebben aangeplant, als die wat groter zijn, is dat toch een ideale plek voor zoiets. Ik ga eens stollesteren op het stadhuis, want ze gaan daar toch een toezichter nodig hebben. En ik met mijn klein pensioentje, ik kan ook wel een bijverdienste gebruiken.”

Lees meer over