Advies van oto-rhino-laryngoloog

Cartoon
Het blijft een moeilijke oefening om de gevoelstemperatuur in de schepenzaal van de stad Tienen te meten. Noodgedwongen moeten wij ons behelpen met de informatie die, zoals dat heet, betrouwbare bronnen ons toevertrouwen.

Naar verluidt (dit is een door journalisten uitgevonden term om iets de wereld in te sturen waarover ze geen absolute zekerheid hebben) zitten ze op het schoon verdiep aan de Grote Markt met rode oortjes door de resultaten van een tevredenheidsbevraging die een populaire Vlaamse krant bij haar lezers hield over lokale besturen. Die zou aantonen dat Tienenaars niet tevreden zijn met het gevoerde beleid.

“Het is maar de vraag in hoeverre zoiets representatief is en of wij daarvan wakker moeten liggen”, klonk een verdedigende commentaar, maar erg gerust waren ze toch niet. Een identieke bevraging van hetzelfde blad, zeven jaar geleden, was ook al niet om over naar huis te schrijven, maar toen bengelden er toch nog enkele tientallen andere besturen onder de naam van de stad terwijl Tienen nu in de staart van het peloton hangt. Het was dus hoog tijd om het roer om te gooien en drastische beslissingen te nemen.

“Ik denk dat hier grote lessen voor de politiek in zitten”, zei Dilan Yesilgöz, de lijsttrekker van de Nederlandse liberale regeringspartij VVD, na de recente verpletterende verkiezingsoverwinning van Geert Wilders bij de Tweede Kamerverkiezing. “Er is onvoldoende geluisterd naar de mensen en er zijn onvoldoende werkbare oplossingen geboden.” De boodschap kwam hard aan op het Tiense schepencollege, waar meteen vragen werden gesteld of het zelf niet een beetje ziek is in hetzelfde bedje.

In zeven haasten werd besloten een beroep te doen op een consultant om het roer vooralsnog om te gooien en verder onheil te voorkomen. “Zou het kunnen dat wij ook onvoldoende luisterden naar wat de bevolking wil?” Voor alle zekerheid werd besloten om alle leden van het schepencollege op onderzoek te sturen bij een gerenommeerde oto-rhino-laryngoloog, meestal een gespecialiseerde arts in keel-, neus- en oorheelkunde genoemd. Die kwam al snel met een geruststellende boodschap en een advies. “Op zich is er geen probleem met het luisteren naar wat de mensen zeggen, alleen horen jullie niet wat ze willen en daar knelt het schoentje. Probeer eens aandachtig, empathisch en actief te luisteren naar de boodschap van een ander.”

De conclusies van het consult werd uitvoering op het college besproken. Na een lang aanslepende nachtelijke vergadering werd de verzamelde pers erbij geroepen voor een korte boodschap. “Wij gaan met vertrouwen de verkiezingen tegemoet en zijn overtuigd van een klinkende overwinning. Daarom hebben wij besloten met zijn allen ons haar te laten blonderen.”

Rik Poulman