Vierde nest met 2000 hoornaars gevonden in Zichem

30 oktober 2022 | 15u00 | Gepost door christian.henn…
Hoornaars hoog in de bomen in Zichem

Zaterdag werd hoornaarverdelger Nicky Torbeyns opgeroepen om een nest te verdelgen in Zichem, op maar liefst 35 meter hoogte. Hoog in de bomen, steeds een risico. Hoornaars kunnen steeds aanvallen.

“Een bewoner belde me om eens te komen kijken naar een nest dat ontdekt werd hoog in de bomen.  Het nest zat er al een tijd en een imker uit de buurt had reeds een melding gemaakt, maar er was nog geen actieve zoektocht geweest. Door het vallen van de bladeren werd het nest zichtbaar”, vertelt Nicky Torbeyns.

“Dit was echt een heel actief nest met maar liefst 2000 individuen, waaronder koninginnen, darren en werksters. Als je weet dat een nest 50 tot 500 koninginnen kan voortbrengen  en door de warme winters in België maar liefst 60% kan overleven, dan is het normaal dat het aantal Aziatische hoornaars sterk verhoogt. Toen ik het gif inspoot zetten een vier hoornaars de aanval in, en op zo een hoogte kan je niet veel doen natuurlijk. Ik heb toen toch gevraagd om mij dringend te laten zakken.”

Speciale werktuigen en kledij

“We werkten weer samen met Kim Jacobs, hoofdinstructeur van de Belgische school voor boomverzorging en boombeheer, om met touwen in de bomen te geraken. Omdat een normale lans maar tot 32 meter hoogte kan, met verlenging tot 35 meter, is dit een betere oplossing. Toch is het elke keer weer oppassen. Gisteren bijvoorbeeld ging ik eerst de voortakken wegdoen en toen is er tak op mijn arm gevallen. Niets ernstig natuurlijk, maar voor het zelfde geld krijg je een zwaarder accident. Daarom dragen we ook altijd een helm. Ook onze pakken zijn speciale hoornaarspakken waar de beestjes normaal niet kunnen doorprikken. Mijn pak, zelf aangekocht, heeft ook ventilatie, want anders zweet je je kapot. Je moet het een beetje vergelijken met een skipak. Maar de kostprijs is natuurlijk ook evenredig, maar liefst 600 eur", aldus Torbeyns. (Tekst: Laurien Holsbeeks)

Lees meer over