Heibel binnen stadSZteam zorgt voor uitstel machtsoverdracht, lijstduwer stapt op en dient klacht in
Heibel binnen de oppositiepartij stadSZteam in Scherpenheuvel-Zichem leidde ertoe dat de machtsoverdracht pas in januari kan doorgaan en burgemeester Manu Claes (cd&v) iets langer op post moet blijven. Lijstduwer Peter Corens nam ontslag uit de partij stadSZteam en legde klacht neer bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen over onduidelijke facturen/rekeningen van de verkiezingsuitgaven en stapte ook uit de partij.
Volgens Corens, die eerder een stemmenkanon was voor de socialistische partij, zijn de uitgaven/facturen niet duidelijk genoeg. Lijsttrekker van de partij Pieter Boudry en het kernbestuur zijn zeer verwonderd dat er klacht werd neergelegd tegen de indiening van de verkiezingsuitgaven. “De aangifte van de verkiezingsuitgaven werd door lijsttrekker Boudry in eer en geweten gedaan en deze overschrijden zeker niet de vooropgestelde maxima. Er is dan ook niks aan de hand met deze verkiezingsuitgaven. Het is zeer jammer vast te stellen dat door de klacht van de heer Corens de installatievergadering van de gemeenteraad van Scherpenheuvel-Zichem van 5 december dient uitgesteld te worden naar januari”, luidt het bij stadSZteam.
Meer aan de hand
Volgens Corens is er meer aan de hand en gaat het niet over het overschrijden van de maxima. “De heer Boudry en het kernbestuur eisten, bij monde van hun advocaat, op 14 november, via een aangetekend schrijven, dat ik binnen de vijf dagen na ontvangst van hun brief moest melden aan de algemeen directeur dat ik als onafhankelijke zou gaan zetelen. Dit omwille van laakbare feiten voorafgaand aan de lokale verkiezingen en sinds de verkiezingen. Anders had de advocaat opdracht gekregen een juridische procedure tegen mij op te starten wegens een inbreuk op het merk stadSZteam dat de heer Boudry eenzijdig en zonder medeweten van de andere leden in eigen naam had laten registreren. Per mail en aangetekend schrijven van 15 november kreeg ik een aanmaning tot betaling van een openstaande schuld. Bij gebreke van ontvangst van betaling, uiterlijk op 24 november, zou er overgegaan worden tot dagvaarding.”
Boudry nuanceert
Boudry nuanceert een en ander. “Iedereen wist dat ik de naam van de partij liet registreren. Er was al langer onenigheid met mijnheer Corens die een eigen koers vaarde en vaak tegen gezamenlijk gemaakte afspraken inging en hij ook, zo bleek uit de reactie van mensen die me contacteerden, anderen tegen ons probeerde op te zetten. De situatie was aan het escaleren en uiteindelijk besloot het kernbestuur dat we hem beter konden vragen op te stappen.”
Verzoeningspogingen kenden geen succes
Beide partijen zeggen dat ze meermaals een verzoeningspoging voorstelden maar dat leidde evenmin tot een oplossing. Volgens Corens werd er donderdagavond, nadat hij zijn klacht had neergelegd, tussen de advocaten van beide partijen een overeenkomst gesloten. “De betrokken bestuursleden zouden allen ontslag nemen en kregen kwijting voor het verleden en de toekomst en moeten dus niets betalen", zegt hij.
”Ik kreeg dinsdag, via de advocaat, de mededeling dat hij ontslag had genomen. Hoe dan ook ben ik blij dat ik deze zwarte bladzijde kan omdraaien en opnieuw kan bouwen aan onze partij. Eerlijk gezegd heb ik het emotioneel heel zwaar gehad. Ik vind het jammer hoe één man mijn baby probeerde te vermoorden”, aldus nog Boudry.
“Ik had geen andere keuze dan klacht in te dienen, aangezien ik een aanmaning had gekregen om openstaande schulden te betalen, ik verplicht werd als onafhankelijke te zetelen en er geen verantwoordingsstukken werden voorgelegd en vorige week donderdag mijn laatste nuttige datum was om klacht in te dienen, om mijzelf op die manier te beschermen. De commissie verklaarde mijn klacht ook ontvankelijk en nu laat ik hen hun werk doen”, besluit Corens.