Oppositie niet blij met groen wegdek in Schaffen, burgemeester ziet dat anders

Groen wegdek

De N-VA oppositie in Diest is niet echt te spreken over een recente ingreep aan de Zelemseweg, ter hoogte van de bocht aan de kruising met de Wijerstraat, in Schaffen. Daar werden de verkeerskussens weggehaald en in de plaats werd  het wegdek er groen geschilderd om bestuurders erop te wijzen dat het om een gevaarlijke bocht van 90 graden gaat. 

“Naast het groene wegdek zijn er voortaan ook twee oversteekplaatsen, één in elke rijrichting, en werden er bijkomende paaltjes geplaatst in de bocht ifv de snelheid die er beperkt is tot 30 km per uur”, zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

De N-VA is alvast niet gewonnen voor de ingreep. “Als dat de manier is waarop dit stadsbestuur gevaarlijke verkeerssituaties wil aanpakken, is het erg gesteld”, zeggen gemeenteraadslid Albert Volders en afdelingsvoorzitter Xavier Lesenne van N-VA Diest. “Als men iets wil doen aan de veiligheid van dit kruispunt, zal men naar de infrastructuur moeten kijken. Vooral voor fietsers en voetgangers is de bocht gevaarlijk, omdat auto’s daar zeer dicht bij het fietspad rijden en de bocht zelfs vaak afsnijden. Er zijn in Diest heel wat van zulke punten die aandacht vergen. Ofwel koopt het bestuur een hele lading groene verf, ofwel maakt het deftig werk van een verkeersbeleid.”

Lees verder onder de foto.

Groen wegdek
N-VA vindt groen wegdek maar niets, burgemeester ziet er de voordelen van

Alternatief is iedereen onteigenen

De burgemeester ziet het anders. “We hebben zowat alles geprobeerd en meerdere verkeersdeskundigen hebben er zich al over gebogen. Eerder probeerden we er ook verkeerskussens maar dat leverde voor de omwonenden dan weer geluidshinder op. We hebben ook verkeerslichten overwogen maar die moeten dan op het fietspad komen te staan, dat is ook niet echt een optie. De enige andere optie is dat we er alle omwonenden onteigenen en de bocht heraanleggen, ook niet meteen een realistische mogelijkheid. We gaan de nieuwe ingreep op termijn ook evalueren en wanneer dat positief is, kunnen we bekijken of we dit ook op enkele andere locaties kunnen realiseren. Toen we de rode binnenbocht-stroken in de binnenstad aanlegden, werd er ook mee gelachen. Maar het werkt wel en er werden er bij gevraagd."

rode strook
"Toen we de rode binnenbocht-stroken in de binnenstad aanlegden, werd er ook mee gelachen

Lees meer over