Omdat "Leren zwaar valt op een lege maag" willen ze in Diest iets doen aan het probleem van lege brooddozen

brooddoos

In Diest willen ze iets doen aan het feit dat één op de vier kinderen met weinig of zelfs geen eten naar school komt en meerdere brooddozen quasi leeg zijn. Samen met Brooddoosnodig, van non-profit organisatie Enchanté vzw, lanceren ze er de campagne “Leren valt zwaar op een lege maag.”

De lancering van de campagne kon rekenen op veel belangstelling van schooldirecties, leerlingenbegeleiders, lokale politiekers en medewerkers van het sociale middenveld. Ook kinderburgemeester Max onderstreepte er de noodzaak van dergelijke initiatieven.

“Vaak gaat het niet alleen over lege brooddozen maar ook om koude hamburgers, beschimmelde boterhammen, afgekoelde fritten of chips in de lunchbox, leerkrachten maken zich terecht ongerust”, zeggen de initiatiefnemers en ook de kindergemeenteraad kaartte het probleem een jaar geleden al aan.

Burgemeester Christophe De Graef (Open Diest/Iedereen Diest) is zich bewust van het belang van dergelijke campagne.

“Het armoedeprobleem is best schrijnend te noemen. Als stad willen we werk maken van een toegankelijk aanbod aan gezonde en duurzame voeding voor elk kind. Scholen zijn daarin een belangrijke partner want kinderen eten elke weekdag op school. Op basis van de pilootprojecten vorig jaar bekijken we op welke manier we de scholen vanuit de stad het best kunnen ondersteunen in de toekomst. Een platform zoals Brooddoosnodig biedt scholen op korte termijn meer mogelijkheden en draagt tegelijkertijd bij aan een warme en solidaire samenleving. Voor ons is het echt een en-en-verhaal.”

Lees verder onder de foto. 

brooddoos
Onder ruime belangstelling werd het initiatief voorgesteld

Bal van de Burgemeester sponsorde het project ook 

Het project kreeg trouwens financiele steun van de opbrengst van het Bal van de Burgemeester maar ook van service-clubs, bedrijven en particulieren. De voedelbank, die via warenhuizen de voedseloverschotten herverdeelt,  zorgt dan weer voor logistieke steun.

“Bedoeling is de scholen in Diest te bevoorraden om elk kind op elke schooldag een gevulde brooddoos te bezorgen en alle kinderen, zo mogelijk, het nodige stukje fruit te gunnen”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Het nodige eten willen ze halen bij de overschot van de fruitboeren, voedselbank en warenhuizen waarvoor ze ook willen betalen.

Geïnteresseerden kunnen een maaltijd financieren via de website van Brooddoosnodig.

Lees meer over