Maximaal 1.600 bezoekers in Halve Maan, oppositie ontgoocheld, maar provincie verdedigt zich

19 juli 2022 | 12u19 | Gepost door rik.poulman@te…
halvemaan

Met het warme weer van de voorbije dagen en vooral vandaag zoeken veel mensen verfrissende gebieden op, zoals de Halve Maan in Diest. Door het nieuwe systeem mogen er maar 1.600 mensen binnen, wat zorgt voor veel onvrede.

Gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant Ann Schevenels (Open VLD) verdedigt het systeem. “Waar er vroeger tot 6.000 zwemmers aanwezig waren, waardoor er regelmatig lichte en zelfs zware incidenten voorkwamen, mogen er nu nog maar 1.600 zwemmers binnen. Dat heeft te maken met de regelwetgeving waarbij het aantal zwemmers wordt berekend aan de hand van de oppervlakte en diepte van het water. We hebben deze beslissing een aantal jaren geleden genomen, toen er sprake was van heel wat overlast. Voor ons was en is het nog altijd belangrijk om de veiligheid van de bezoekers en zwemmers te garanderen. In andere openbare zwembaden en domeinen werden deze beslissingen ook genomen en we krijgen alleen maar positieve feedback, ook van de bezoekers. Het is nu veel rustiger, kalmer en gezelliger.”

Schevenels: “Natuurlijk hebben we nu te maken met extreme weersomstandigheden, waardoor iedereen verfrissing opzoekt. Ook andere domeinen zijn vandaag hierdoor volledig volzet. Maar niet getreurd, voor de volgende dagen zijn er nog tickets beschikbaar voor de Halve Maan.”

Lees verder onder de foto
an schevenels
Gedeputeerde An Schevenels

Aantal maatregelen moeten treffen

“We hebben een aantal maatregelen moeten treffen”, aldus gedeputeerde Schevenels. “Zo hebben we het zwembad afgesloten van de rest van het domein. Het domein zelf is gratis te betreden en hier hebben we ook een speellandschap gemaakt met waterpartijen. Je kan hier genoeg koelte vinden tijdens de warme dagen. Ook het reservatiesysteem en het voorleggen van de identiteitskaart zijn maatregelen die we namen om de rust en veiligheid van de bezoekers te garanderen. Er zijn inderdaad een aantal mensen, vooral Diestenaren, die ontevreden zijn over het systeem, maar dit zijn enkelingen. In het algemeen krijgen we positieve feedback. Vooruit vraagt nu om de getallen op te drijven, maar dat kan gewoon niet volgens de wet. Voor ons is veiligheid nog altijd de topprioriteit.”

"Diestenaren voelen zich in de steek gelaten"

Voorzitster Carina Jankowski (Vooruit) heeft hierover een andere mening. “Wij zijn zeker akkoord dat de regelwetgeving moet worden gevolgd en dat veiligheid een topprioriteit is. Maar er zijn andere mogelijkheden en pistes die kunnen worden onderzocht. Tot nu toe hebben we geen enkel overzicht gezien van onderzochte alternatieven. Zo zou er een uitbreiding moeten komen van dag-tickets en bezoekers. Momenteel kan men bijvoorbeeld tussen 11 en 19 uur zwemmen. Niet iedere bezoeker komt gelijktijdig en blijft er een hele dag aanwezig. Hierdoor zien we dat er op sommige momenten echt weinig volk aanwezig is, waardoor het systeem en het zwembad niet optimaal wordt benut. Het klant-onvriendelijke reservatiesysteem zou moeten worden geëvalueerd, maar ook de uitleg van de functies van het hekwerk vindt de Diestenaar maar niets. Een mogelijkheid is het invoeren van een in/out-telsysteem, net zoals al in de eventsector en in andere parken wordt toegepast. Dit creëert open plaatsen waardoor er meer bezoekers kunnen toegelaten worden. En waarom niet de poorten eerder openen voor ochtendzwemmers en voor personen die ’s avonds nog een duik willen nemen?”

“De Diestenaar voelt zich niet alleen door het provinciebestuur maar ook door het stadsbestuur in de steek gelaten omdat beide partijen zich verschuilen achter bevoegdheden” beweert Jankowski. “Het blijft belangrijk om voeling te houden met de inwoners en om bereid te zijn naar oplossingen te zoeken.”

PVDA voert actie

Voorzitter Pvda Wouter Vanduffel heeft zelfs voor deze namiddag om 14.00 uur een actie aangekondigd.

“Samen met twee anderen gaan we op het warmste moment van de dag een kleine actie doen om het hele systeem en de maatregelen onder de aandacht te brengen. Een aantal maanden geleden, toen de provincie de sluiting aankondigde van drie zwembaden, zijn we een petitie opgestart. Op dit moment is de petitie nog lopende en ook vandaag zullen we nog veel stemmen ophalen. De actie vandaag is vooral symbolisch bedoeld. Niet alleen omwille van de dreiging van de sluiting, maar ook tegen alle maatregelen die ervoor zorgen dat de capaciteit van het zwembad heel laag ligt. Tegenover de pre-coronaperiode wordt het domein zeker niet optimaal benut. Men kan wel veel geld steken in hekken en reservatiesystemen, maar men doet niet de moeite om dit in evacuatieprocedures te steken. Als iemand een zwembeurt reserveert, is die plaats voor een hele dag bezet waardoor heel wat mensen geen toegang krijgen tot het zwembad. We blijven pleiten voor publieke zwembaden waar iedereen zich kan verkoelen. Men verstopt zich achter veiligheid, maar het systeem met de identiteitskaarten werkt al, waardoor amokmakers de toegang wordt geweigerd. Ook werd een deel van de ligweide omgebouwd en bloembakken neergezet.”

Tekort aan openluchtzwembaden in Brussel

“Een ander issue is ook het tekort van zwembaden in Vlaanderen en Brussel. In Brussel bijvoorbeeld is er geen enkel buitenzwembad. Hierdoor komen velen van Brussel naar de Halve Maan of Hofstade of de andere plaatsen wat dan weer een overbelasting geeft aan deze plaatsen. Als Vlaanderen eens wil nadenken over dit issue en hier het voortouw in zou willen nemen, zijn we al een beetje verder”, besluit Vanduffel.

(tekst: Laurien Holsbeeks)

actie diest

Lees meer over