Bouwen in Tremelo? Dan moet je dit weten

Tremelo

Wanneer je in Tremelo wil bouwen moet je rekening houden met de bouwstop die de gemeenteraad goedkeurde op de zitting van donderdag 31 maart. Wat mag wel nog, wat niet? We zetten het voor u graag op een rijtje. 

Het besluit geldt voor meergezinswoningen zoals flats en verkavelingen, ééngezinswoningen kunnen nog steeds gebouwd worden. Het wordt bekeken als een tijdelijk beleidsmatige gewenste ontwikkeling. Dossiers van verkavelingen en meergezinsprojecten ,die al in behandeling zijn, ontspringen de dans.

In samenspraak met de provincie

De beslissing vloeit voort uit een nieuw ruimtelijk plan dat in Tremelo werd ontwikkeld in samenspraak met de provincie Vlaams-Brabant. "Dat zouden we graag tegen begin 2024 realiseren, een eerste stap is het realiseren van een tijdelijk beleidsmatige gewenste ontwikkeling”, zegt Schepen van Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken Nick De Rijck (N-VA). 

In mensentaal, er komt een bouwpauze en dit van dinsdag 5 april tot 1 april 2023. "De gemeentelijke diensten moeten de tijd hebben om de nodige bouwverordeningen op te stellen. We willen het landelijke in de buitenruimte van onze gemeente preserveren en dit koppelen aan een kwalitatieve kernversterking waarin we ook focussen op de combinatie woon-, beleving en kwaliteit.", zegt De Rijck, lees er komen even geen nieuwe flats of verkavelingen.

Goed nieuws voor ééngezinswoningen 

Eéngezinswoningen mogen nog  "Gezinnen met een huis, en daarnaast bouwgrond voor hun kinderen als toekomstige investering, kunnen daarop alsnog bouwen als het gaat om ééngezinswoningen. Indien dit niet kan en het dossier in orde is en de grond al verkaveld moeten we dit opnieuw bekijken."

De resolutie werd goedgekeurd, de Open Vld oppositie onthield zich. "We vinden het best goed dat er een visie voor de toekomst bestaat over de openbare ruimte maar we hebben schrik dat alles duurder zal worden. We willen kwalitatieve woningen maar we vrezen dat, door de opgelegde voorwaarden, bijvoorbeeld de prijzen van flats enorm de hoogte gaan ingaan", luidt het daar.  

Benieuwd of andere steden en gemeenten in het Hageland ook een bouwstop overwegen