Dierenrechtenactivisten filmen wantoestanden bij veebedrijven, onder andere in Tielt-Winge

11 April 2023 | 11u55 | Gepost door redactieleuven…
Ongehoord

Met verborgen camera’s filmden dierenrechtenactivisten Ongehoord bij Belgische veebedrijven hoe kalveren worden geschopt, geslagen, bij de staart en oren getrokken en bewerkt met verboden elektrische prikkelaars. Dat schrijft De Morgen en wordt ons bevestigd door Ongehoord woordvoerster Nadine Lucas.”We filmden op 4 locaties in Nederland en België waaronder ook in Tielt-Winge en Merksplas."

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Video van Ongehoord

In Merksplas gaat het om de Kempense Exportstal en in Tielt-Winge om kalfsvleesproducent Vanlommel.

“Het is de eerste keer dat we in België onderzoek doen maar in Nederland zijn we al een tiental jaar actief.”

De beelden die de dierenrechtenactivisten tonen op hun website zijn best schokkend. Er is te zien hoe werknemers de kalveren slaan, schoppen, bewerken met elektrische prikkelaars en wanneer de dieren op eigen kracht niet meer recht geraken, worden ze aan de staart de lucht ingetild.

“Ik vrees dat het niet gaat om incidenten. Op beide plekken in België zie je dezelfde taferelen terugkomen, niet van één werknemer maar van velen. Een deel van de kalveren wordt gebruikt als melkkoe maar een ander deel gaat op transport omdat er teveel zijn. Wij willen aan de mensen vooral tonen dat dit gebeurt. Als de maatschappij dergelijke wantoestanden niet langer wil toestaan, moeten we de melkveehouderij afschaffen.”

Bij Vanlommel zijn ze alvast geschrokken van de beelden en gaan ze de zaak onderzoeken en maatregelen nemen. 

Lees meer over