19-jarige bio-ingenieur komt met oplossing voor sigarettenpeukenvervuiling, hij zoekt nog 85.000 euro

Foto: Compilatie Karel Daniëls en Pixabay

Student bio-ingenieur Karel Daniëls (19) uit Betekom brengt een eigen product op de markt, de zogenaamde Ciget, in de strijd tegen de vervuiling door weggegooide sigarettenpeuken. Een crowdfunding moet zorgen voor 85.000 euro die hij nodig heeft om de laatste kosten te financieren. “Sinds mijn 16de rijd ik regelmatig met mijn bakfiets rond om zwerfvuil op te ruimen en ik merk dat het grootse aandeel sigarettenpeuken zijn, Het zijn er zoveel dat ik ze meestal laat liggen, daar wilde ik een oplossing voor bedenken.”

Samen met een ingenieursteam uit Breda ontwierp Karel een product om de peukenvervuiling tegen te gaan. “Eigenlijk gaat het om een nieuwe draagbare asbak, toegegeven dat is niet meteen revolutionair maar het feit dat deze asbak echt handig is in gebruik is dat wel. We hebben gepraat met heel wat rokers en gingen na waarom ze de bestaande modellen niet gebruiken. Enerzijds vinden ze die moeilijk te reinigen, die van ons kan in de vaatwasser, het beperkt aantal peuken die je erin kwijt kan was ook een euvel, de onze kan tot 20 peuken aan en ook het feit dat er een onaangename geur ontsnapte maakte het een asbak die weinigen wilden gebruiken, die van ons neemt ook dat probleem weg. De asbak is bovendien brandveilig. Om rokers aan te moedigen een Ciget te gebruiken, heb ik met vijf bekende Vlaamse tekenaars en cartoonisten samengewerkt voor het ontwerpen van exclusieve stickers, met name Laura Jannsens (Niet Nu Laura), Christina De Witte (Chrostin), Arno Van de Velde (Arnoleon), Matthias Phlips (Mat) en Dimitri Sakelaropolus (Jango Jim). Met die stickers kunnen rokers hun doosjes pimpen en er zo een persoonlijke touch aan geven. Bovendien kan men ook verschillende gekleurde Cigets met elkaar combineren en op die manier een eigen Ciget samenstellen. Eigenlijk moet het een leuk hebbeding zijn, een gadget zeg maar. Er is ook ruimte voorzien om sigaretten in op te bergen, dat is toch ook mooi meegenomen.”

Lees verder onder de foto.

Ciget
Ciget moet leuke gadget zijn. Foto: Karel Daniëls

Nog 85.000 euro nodig 

Samen met het ingenieursteam werkte Karel drie jaar lang aan het ontwerp van zijn asbak.”We werkten het product volledig uit, daar kruipt meer tijd in dan je denkt. Van werkende prototypes tot massaproductie en -distributie, alles is al in de puntjes uitgewerkt. Er waren in het verleden enkele uitdagingen maar ik ben enorm trots dat het me allemaal gelukt is. Er staat veel druk op een jonge ondernemer. Niet alleen steekt er geld van anderen in het bedrijf maar ook een groot deel van je eigen spaarcenten.”

Op 8 oktober lanceerde Karel zijn product via een crowdfunding op Ulule. In totaal wil de jonge ondernemer 85.000 euro inzamelen om de laatste kosten, voornamelijk die van de mallen en van de eerste bestellingen, te financieren.

"We hebben, denk ik, weinig of niets, aan het toeval overgelaten. Hopelijk slaat het aan want ik heb nog een ander idee dat ook kan helpen om het zwerfvuil aan te pakken, de problematiek ligt me nauw aan het hart. Laat ons eerst afwachten wat onze asbak zal doen”, besluit de jonge ondernemer.  

Wie Karel wil steunen, surft naar https://nl.ulule.com/ciget-the-portable-solution-against-pollution-2022/

Lees meer over