Zwemmen in vijver Schoonhoven Aarschot uitgesteld door vergunningsproblemen

Vijver Schoonhoven

De vijver Schoonhoven zal deze zomer niet opengesteld worden als zwemzone, zoals eerder gehoopt. De vergunning die hiervoor nodig is, is nog niet afgeleverd door de provincie.

Meer dan 2.000 Aarschottenaren gaven in een volksbevraging in 2022 aan dat ze de inrichting van een zwemzone een prioriteit vonden. Het bestuur kocht de zone deze legislatuur aan en de voorbereidende werken voor de herinrichting zijn al afgerond. "We zijn teleurgesteld over deze vertraging", aldus waarnemend burgemeester Bert Van der Auwera (Open VLD). "We hopen dat de vergunning nu snel volgt, zodat we verder kunnen met de aanleg van de zwemzone.” Het nieuwe concept, een kruising tussen een openluchtzwembad en een zwemvijver met biofilter, vraagt volgens Van der Auwera vergunningsgewijs bijkomend onderzoek.

Op domein Schoonhoven zijn drie vijvers. De grote vijver met het middeneiland wordt in twee gesplitst. Zo ontstaat er een zwemgedeelte met ponton en enkele 50-meterbanen, en een ander deel waar men kan varen met een bootje of peddel. De andere twee vijvers blijven voorbehouden voor vissers. Naast de herinrichting van de vijver heeft de stad nog andere plannen op en rond het domein. Volgend jaar komen er zand- en strandvlaktes, waar een beachvolleybalveld en een handbalveld met minivoetbalmogelijkheden zullen worden aangelegd. Ook wordt er gewerkt aan trage verbindingen richting Demerdijk, Mottestraat en de originele ingang. Deze werken zullen een extra veilige doorsteek naar de scholen mogelijk maken.