"Wolf beet wel degelijk schapen dood in Aarschot en Messelbroek"

wolf

De bij de schapen afgenomen en door Welkom Wolf onderzochte DNA-stalen bevestigen dit.

 

Een vrouw in Messelbroek trof tijdens de kerstperiode vorig jaar een van haar schapen dood aan. Twee dagen eerder werd in diezelfde periode in Aarschot ook al een schaap aangevallen, hoogstwaarschijnlijk door hetzelfde dier. Jan Loos van Welkom Wolf betreurt dat uit de DNA-stalen niet kon worden afgeleid om welk specifiek dier uit de database het ging, daarom wordt aangenomen dat het om een 'zwervende' wolf gaat, een wolf die door onze regio trekt. Zo een 'zwerver' werd al eerder gemeld.

Sinds de soort eind 2021 voor het eerst in 200 jaar in onze regio is opgedoken, ontvangt Welkom Wolf veel meldingen maar vaak gaat het echter niet om een wolf. De cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek spreken boekdelen. Van de 32 gevallen van gedode schapen in onze regio waren er slechts 6 gevallen waarbij sprake was van een wolvenaanval.

Jan Loos legt uit dat Vlaams-Brabant gezien wordt als een 'doortrek'-gebied in plaats van een vestigingsgebied voor de wolf, waardoor de regio niet in aanmerking komt voor subsidies vanuit de Vlaamse overheid voor schadevergoeding of wolfwerende maatregelen. In risicogebieden zoals Limburg en het Noorden van Antwerpen is dit wel het geval.

"Het melden van een wolf bij Welkom Wolf blijft een belangrijk aspect voor wetenschappelijk onderzoek, zelfs als het dier geen schade aanricht", benadrukt Loos. Hij geeft enkele tips mee om verwarring te vermijden:

  • Een wolfshond en een wolf lijken sterk op elkaar.
  • Vossen worden in het donker vaak verward met een wolf, hoe vreemd dat ook mag klinken.
  • Loslopende honden kunnen soms worden verward met een wolf.

Loos sluit zijn verklaring af door de aandacht te vestigen op een exoot die naar verwachting in de loop der jaren overal in Vlaanderen zijn thuis zal vinden, namelijk de goudjakhals. "Dit dier heeft het lijf van een wolf en de kop van een vos en er zijn al 8 meldingen geweest in Nederland. Wij hebben de komst van de wolf naar Vlaanderen voorspeld en ook bij deze soort twijfelen we niet", klinkt het ietwat trots.

goudjakhals

Lees meer over