Ruiter Joris maakt zich zorgen over mogelijke aanpassingen in het Tienbunderbos: "We worden almaar meer beperkt"

joris daems

Joris Daems (47) tekent bezwaar aan tegen de plannen van Natuur en Bos en Natuurpunt die, zo zegt Joris, de toegankelijkheid voor paarden en ruiters in Tienbunderbos (Hagelands bos) in Tielt-Winge en het kleine bosje aan de Wijngaardstraat willen beperken. “Wij beschadigen niet meer of minder dan wandelaars en fietsers.” Bij Natuurpunt onderstrepen ze dat er goed wordt nagedacht over dergelijke plannen en dat het maar gaat om een voorstel en er geen definitieve knopen werden doorgehakt.

 

Volgens de ruiter is er almaar minder plaats voor paarden in de regio en is de voorgestelde alternatieve route niet meteen ideaal. “De route loopt langs een betonnen L-wand waardoor je niet ziet wat erachter schuilt. Wanneer er dan opeens een ander dier opduikt kunnen paarden daar hard van schrikken en riskeer je als ruiter, samen met je paard, twee meter lager op een stenen ondergrond te belanden.” 

Joris roep mensen op om zoveel mogelijk bezwaar in te dienen tegen de plannen en heeft dat zelf al gedaan. “Ik wil helemaal niet negatief overkomen en ik stelde daarom ook een alternatieve route voor die langs de rand van het bos loopt. Waarom mogen wandelaars wel door en paarden niet? Waar trek je de grens vraag ik me dan af. Er zijn nu al stukken in het bos waar je met een paard niet door mag. Er zijn almaar meer beperkingen. Er worden ook almaar meer veld- en boswegen verhard met grind wat niet ideaal is voor paarden die niet op hoefijzers lopen”, gaat de ruiter verder die alsnog hoop heeft op een betere oplossing.

“Hoop doet leven he. Wij betalen tenslotte toch ook belastingen en ik vind dat we toch ook zouden mogen gebruik maken van de bossen in Vlaanderen”, besluit Joris.

Lees verder onder de foto.

joris
"Er zijn almaar meer beperkingen om met je paard de natuur in te trekken", vindt Joris

Slechts voorstel maar wel over nagedacht

Bij Natuurpunt benadrukken ze dat het maar om een voorstel gaat en dat het openbaar onderzoek nog aan de gang is. “We volgen de procedures en bordjes ter plaatse melden dat er nu een openbaar onderzoek loopt over het voorstel. Dat wil zeggen dat mensen bezwaren kunnen indienen tot 30 juli. Op het einde van die periode worden de bezwaren gebundeld en worden die bekeken. Er volgen ook nog adviezen. Hoe dan ook denken we over dergelijk voorstel goed na en waar het kan opteren we voor gescheiden paden voor wandelaars, mountainbikers en ruiters. Op die manier heeft iedereen zijn eigen plekje in het bos”, zegt verantwoordelijke van het beheerteam voor het Hagelands Bos bij Natuurpunt Eric Van Beek.

joris daems
Joris heeft alvast hoop want "Hoop doet leven"

Lees meer over