"Vistrap is geen trap, eerder zinloos probeersel en top voor kajakkers", zeggen proteststemmen van buurtbewoners

Vistrap is niet efficiënt

Buurtbewoners rond de Demer in Aarschot zijn niet te spreken over de vistrap die onlangs in Aarschot werd ingehuldigd. “Dit is geen vistrap, dit zijn enkele keien die ze in de Demer hebben gegooid, vissen hebben er niets aan, kajakkers des te meer want de Demer stroomt sindsdien een pak sneller”, zegt één van hen.

Naar hun zeggen, ze blijven liever anoniem, werden er vooral voorbereidende werken uitgevoerd maar is er van een echte vistrap geen sprake. “De voorbereidende werken zijn in zoverre uitgevoerd, dat er op zeven plaatsen houten panelen in de oever werden geplaatst. Al die plekken werden vervolgens afgedekt met keien. Voor de rest werden er ook heel veel keien, op één plaats, in de rivier gelegd waardoor die daar smaller werd, het gevolg is een sneller stromende Demer. Geen enkele vis kan nog stroomopwaarts zwemmen, een zalm wel maar die vind je hier niet meteen terug. Het visbestand is intussen herleid tot nul, dat merk je aan het feit dat er geen reigers en aalscholvers meer te bespeuren zijn in de buurt, vroeger waren die er wel aanwezig omdat ze in de rivier vis vonden. Zelf zien we ook geen vissen meer”, luidt het.

"Geen vissen in de Demer komt door ingrepen"

Dat er geen vissen meer in de Demer zitten zou volgens de verantwoordelijke van de Vlaamse Waterweg te maken hebben met het hoogwater waardoor alle vissen met de stroming mee gespoeld werden, zo kreeg een buurtbewoner te horen toen hij verhaal zocht. “Volgens mij is de echte oorzaak te zoeken in het feit dat vissen niet kunnen schuilen, dat zou wel gelukt zijn als er een deftige vistrap werd gebouwd”, reageert één van hen.

Nochtans is de bedoeling van een vistrap net het makkelijker maken voor vissen om stroomopwaarts te zwemmen, maar volgens de buurtbewoners werd dit niet gerealiseerd.  “Bedoeling ervan is om het water zigzaggend te laten stromen, vissen kunnen dan achter de traptreden even rusten vooraleer ze verder stroomopwaarts zwemmen. Nu stroomt het water gewoon recht naar beneden en helpt de trap weinig of niets. Zoals de situatie nu is, is de Demer een perfecte roetsjbaan voor wildwater kajakkers die er, volgens ons, maar zeer beperkt gebruik van zullen maken. Het lijkt erop dat er een onrechtstreekse subsidie gegeven werd aan een kajakclub. Met het project is een bedrag gemoeid van 274.764 euro maar intussen is er blijkbaar geen geld om bijvoorbeeld de bermen te maaien. Trouwens, door van de Demer, plaatselijk, een kolkende rivier te maken, is er ook een probleem voor niet professionele kajakkers, zij dragen vaak geen helm. We mogen er niet aan denken als eentje omkippert en zijn hoofd aan een kei stoot.”

Meerdere vormen van vistrap

Sommige buurtbewoners namen contact op met de Vlaamse Waterweg en kregen als antwoord dat er wel degelijk een vistrap werd gebouwd maar dat er verschillende soorten bestaan. “Ik geloof daar niets van. De aannemer reageerde door te zeggen dat hij met het project niets meer te maken wilde hebben”, vult één van hen aan.

De protesteerders storen zich ook aan het lawaai van het stromende water en velen hebben moeite met de manier waarop de inhuldiging gebeurde. “De prominente leden, burgemeester en Vlaams minister werden weggehouden van de plaats waar de vistrap moest komen, er was ook geen enkele buur uitgenodigd op de inhuldiging. Zouden ze angst hebben gehad dat eentje misschien uit de biecht zou klappen? Laat ons hopen dat er alsnog aan het probleem verholpen wordt”, besluiten ze in koor.

Uw reacties zijn welkom via mail (vistrap@telenet.be)

vistrap
Aantal keien in water gegooid

Lees meer over