Ouders helpen tot rust te komen en leven in handen te nemen

Els Heremans

De Aarschotse Els Heremans, auteur van het boek Een Warm Nest, en creatief therapeut Shana Verreycken slaan de handen in elkaar en organiseren vanaf 4 april een rustweek voor mama’s. Bedoeling is om in deze hectische tijden uit te leggen hoe je als prille mama toch rust kan vinden. Heremans legt dit uit vanuit haar eigen ondervinding want zelf ging ze er destijds volledig onderdoor.

“We willen hen leren ont-moeten aan de hand van denk- en schrijfoefeningen, creatieve opdrachten, bosbaden en een workshop onthaasten met thee. In groepsgesprekken hopen we dat de deelnemers herkenning , begrip en steun vinden. Als kers op de taart staat er gans het verblijf een snoezelbox tot hun beschikking.  Het doel van deze week is mama’s met hernieuwde energie naar huis te laten gaan zodat zij weer kunnen genieten van hun leven met hun kroost. De deelnemers kiezen zelf waar ze aan deelnemen en waaraan niet, we willen de agenda ook niet propvol steken zodat er ook me-time overblijft.

Uit eigen ondervinding

Zelf weet Els als geen ander hoe het is om als mama verschillende bordjes draaiende te houden en altijd klaar te staan voor je gezin, familie, vrienden en het werk, ze schreef zelfs een boek over parentale burn-out. “Ik had het als jonge mama ook moeilijk, je moet mama zijn, zorgen voor de kinderen, je huishouden doen, er is ook je job ( Els werkt als verpleegster in een ziekenhuis)  en dan nog hobby’s en vrienden.  Ik had toen al de signalen moeten opvangen die me vertelden dat het niet meer lukte. Onze jongste zoon was als kind vaak ziek maar je blijft van het ene naar het andere rennen. Ik was vaak moe maar aan stoppen dacht ik niet. Onze maatschappij vertelt je ook dat je door moet gaan en legt je eisen op, die lijken voor iedereen heel normaal maar eigenlijk zijn ze het niet. Dat gebeurt zelfs al in de kleuterklas en zo gaat het je hele leven door, zeker vandaag de dag. Als mama riskeer je dan jezelf te verliezen, ze blijven maar doorgaan tot ze lichamelijk en mentaal uitgeput geraken. Een individualistische samenleving zorgt voor een maatstaf die oplegt dat men goed bezig is als men alles alleen bereddert.”

Stilstaan bij buikgevoel

Precies daaraan willen de initiatiefnemers iets doen. “In onze westerse maatschappij is het niet evident om stil te staan bij ons buikgevoel. Wij leven vanuit ons hoofd, zoeken constant naar oplossingen, willen zo graag ten volle leven, we willen alles altijd en overal, waardoor we de essentie van ons leven vaak niet meer opmerken. We moeten zoveel….. we willen zoveel…. gaan werken, op reis gaan, op stap met vrienden, zorgen voor onze kinderen, ons nestje onderhouden en dan ook nog eens tijd vinden voor onszelf.”

Zelf werkt Els ook nog in een ziekenhuis maar in 2019 besloot ze halftijds aan de slag te gaan als coach. “Als jij niets verandert, verandert er niets en dat was ook voor mezelf het geval, ik zocht hulp en ging in therapie. Stap voor stap leerde ik voor mezelf te zorgen Ik wil ouders helpen om zich goed voelen en een fijne balans te vinden in hun leven zodat ze zich ook veilig en goed voelen in een thuis waar mensen belangrijker zijn dan spullen, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn.”

Geïnteresseerden kunnen nog intekenen op het event dat doorgaat van 4 toto 8 april in vakantiehuis in ’t Groene Woud te Peer. Meer informatie vind je op haar website (https://elsheremans.be/rustweek-ont-moet-je-zelf/) of op haar Facebookpagina ( https://www.facebook.com/elsheremans.nestcoach)

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play