Opknapbeurt voor uniek natuurgebied in Gelrode

11 mei 2021 | 10u38 | Gepost door redobra@telenet.be
Vorsdonkbos-Turfputten
Het natuurgebied Vorsdonkbos-Turfputten krijgt een fikse opknapbeurt en daar heeft Vlaanderen geld veil voor.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor de opknapbeurt van Landschap Turfputten in Aarschot. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 85.003,82 euro toe. “Onroerend Erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij deze standaardpremie kunnen de eigenaars met een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed  te bewaren. Het regelmatige onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, laat minister Diependaele weten. 

De werken aan de Meander van Vorsdonk, ofwel de turfputten in Aarschot, kunnen starten. Het gebied heeft nood aan algemene werken zoals hooien, begrazen, kappen, onderhouden van greppels, stronkenfrezen en plaggen .

“De turfputten zijn sinds 1994 beschermd als cultuurhistorisch landschap”, vervolgt de minister. “In 2018 is een beheersplan voor de site goedgekeurd. Dat beheersplan is een draaiboek voor de komende 24 jaar waarin beschreven staat hoe de site beheerd zal worden zodat de erfgoedwaarden bewaard blijven. Voor de algemene werken is een premie van 85.003,82 euro toegekend.”

Het gebied bevat een belangrijk maar kwetsbaar bodemarchief, met name sporen uit de steentijd en oude turfkuilen met bijhorend ontsluitingspatroon. In het noordwestelijk gedeelte bevindt zich het kasteel Ter Rivieren, voor het eerst vermeld in 1197 met mogelijk sporen uit de feodale tijd. Het landschap Vorsdonk - Turfputten is ook van uitzonderlijk belang voor de studie en de kennis van de vorming, evolutie en geomorfologie van de Demer en de Vlaamse vallei in haar geheel.

Lees meer over