Engagementsverklaring Parcours A om meer leerlingen met kwalificatie te laten afstuderen

parcours a

Op vrijdag 15 september ondertekenden burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld), schepen van Onderwijs Nicole Van Emelen (Vooruit), de betrokken schooldirecties en organisaties de engagementsverklaring Parcours A. Dat is een samenwerking tussen de stad Aarschot, ARKTOS, Scholengroep Adite van het GO!, Katholieke scholengroep vzw Arcadia en de CLB’s. Bedoeling is de scholen te ondersteunen om schooluitval en definitieve uitsluiting bij de leerlingen te voorkomen.

“Met dit Aarschots project willen we ervoor zorgen dat meer jongeren het onderwijs met een kwalificatie de school kunnen verlaten”, legt Rutten uit.

Het project zet in op groeps- en individuele begeleiding van jongeren en communicatie met de jongeren zelf, hun ouders, de school en externe diensten. “Op die manier willen we de leerlingen terug aansluiting laten vinden bij hun school. Ook willen we hen gedragsveranderingen bijbrengen die hen helpen in hun schoolse of professionele carrière, zodat ze hun schoolcarrière constructief kunnen verderzetten”, gaat Van Emelen verder.

ARKTOS is verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitwerking van het project. Dit Vlaams expertisecentrum voor jongeren van 6 tot 25 jaar in kwetsbare situaties wil hen versterken in hun talenten en vaardigheden.

Naargelang de specifieke noden van de leerling zal ARKTOS tijdens het schooljaar trajecten op maat uitvoeren die zowel voor- als nazorg omvatten. Elk traject beoogt de herinstroom van de betrokken leerling. Via de engagementsverklaring verbinden Scholengroep Adite van het GO!, Katholieke scholengroep vzw Arcadia en de CLB’s zich ertoe positief mee te werken aan elk traject.

“We zijn ervan overtuigd dat Parcours A een succes zal worden en vele jongeren ten goede zal komen. Leerlingen die een kwalificatie op zak hebben, hebben een voetje voor en staan sterker in hun schoenen. Dat willen we al onze

 

jongeren meegeven.”, besluiten Rutten en Van Emelen in koor.

Lees meer over