D.R.O.P. vzw bestaat 5 jaar en maakt verschil in Senegal: "Als niemand iets doet, gebeurt er niets"

Van links naar rechts: Ivo Van Rensbergen, Linda Goetghebeur , Flor Trappers

D.R.O.P. vzw, dat staat voor Duurzame Rurale OntwikkelingsProjecten, in Aarschot bestaat vijf jaar en realiseert vooral projecten op het platteland in Senegal. Zo maakten ze er al een verschil met de bouw van een medische post en een eerstehulppost, verbouwden ze er een school waar ze ook extra ruimte bij bouwde en zijn ze nu bezig met het bouwen van een pluviale kleuterschool. “Veel mensen keren van een reis terug met het idee om iets te willen doen aan de lokale situatie maar samen met het uitpakken van hun koffers verdwijnen ook de goede voornemens”, zegt Ivo Van Rensbergen (71) die samen met Linda Goetghebeur (65) de vzw destijds opstartte, later vervoegde Flor Trappers (72) hen.

“Als je veel reist, zie je ook veel ellende. Vanuit een rechtvaardigheidsgevoel besloten we de vzw op te starten en daadwerkelijk te helpen. We doen dat in Senegal, het is een land waar er bijna nooit onrust is, noch etnisch of religieus en het is, politiek gezien, een stabiel land. Dat wil niet zeggen dat er geen corruptie bestaat want daar krijgen we wel mee te maken. Zo stuurden we een container met afgeschreven ziekenhuismateriaal, kasten, matrassen, schoolmeubilair en ander materiaal. We reisden ook af om toe te zien op het invoeren van de container. Dat nam allemaal meer tijd en geld in beslag dan verwacht. We hebben niet aan corruptie toegegeven en uiteindelijk is alles, weliswaar wat later, terechtgekomen. In de medische post waren ze er in ieder geval heel blij mee en hoorden we dat ze in de lokale ziekenhuizen niet beschikken over de kwaliteit van het materiaal dat in onze container zat. Je maakt echt wel een verschil, ook al beseffen we ook wel dat we nooit alle problemen kunnen oplossen en het een druppel is op een hete plaat. Anderzijds als je niets doet, gebeurt er vaak ook helemaal niets. Met de nodige volharding kom je er uiteindelijk wel. We drongen bijvoorbeeld ook bij de overheid aan om stromend water te voorzien voor de medische post en uiteindelijk zijn we daarin geslaagd en tegelijk kreeg ook het naburig dorp stromend water. Er werd ook een weg getrokken waar het hele dorp profijt bij heeft. We zijn dan ook blij dat onze projecten vaak meer impact hebben dan verwacht. We zien er ook op toe dat de vrouwen aan bod komen en zeggenschap hebben, Linda neemt daarin het voortouw”, zegt Ivo waarop Linda hem aanvult.

“Behalve de meisjes motiveren om verder te studeren zou het ook niet slecht zijn om bijvoorbeeld op school een cursus snit en naald te introduceren zodat vrouwen ook buiten hun dagelijkse bezigheden in het huishouden nog andere lucratieve activiteiten kunnen doen. Ook naar jongens toe willen we meer realiseren. Velen van hen blijven tijdens de oogst weg van de schoolbanken en komen daarna niet terug. Daarom bekijken we of een sportclub opstarten de band met het schoolgebeuren niet zou versterken”

Lees verder onder de foto. 

DROP
Ook al is het een druppel op een hete plaat, toch verschil maken

Inzetten op beter onderwijs

Onderwijs vindt de vzw duidelijk een heel belangrijk iets. Daarom bouwden ze eerder al 2 extra lokalen voor de lokale school. “Ook dat maakt een verschil want in Senegal is het zo dat de overheid lesgevers zal zoeken wanneer de infrastructuur er is. De school is intussen de grootste in de regio en er komen leerlingen naar toe uit 12 verschillende dorpen. In het lagere zijn er zo’n 420 leerlingen en de kleuterafdeling biedt onderdak voor een 100-tal kinderen.”

Cash geld geven haalt niets uit

De vzw geeft heel bewust geen geld maar komt met materiële steun om zaken te realiseren. “Mensen weten wel wat ze willen maar hebben de middelen niet. Het is voor ons heel belangrijk om goed te luisteren en goed te begrijpen wat de noden precies zijn. We engageren ons alleen voor projecten die zij echt willen realiseren, je eigen wil opdringen is geen goed idee, en betrekken er ook de lokale bevolking bij. Cash geld geven we niet want dat verdwijnt, de armoede is er te groot. Desondanks lopen Afrikanen er steeds goedgezind bij en hebben ze veel minder stress  dan wij.”

Nieuw project moet zorgen voor nieuwe kleuterklassen

Vandaag is de vzw bezig met het realiseren van een zogenaamde pluviale kleuterschool. Dat wil zeggen een 100% ecologisch gebouw waarbij 150.000 liter regenwater ondergronds wordt opgevangen. “Het is een exemplarisch systeem want later kan het ook elders worden toegepast. Momenteel verblijven de kinderen in een hangaar waar geen toiletten zijn. Al het benodigde materiaal voor de bouw wordt ter plaatse gemaakt en wij coördineren het geheel. We hebben ook een bouwvakkersgroep waar we beroep op kunnen doen, niet alleen krijgen ze zo een deftige school maar helpen we ook mensen aan werk.”
 

Lees verder onder de foto. 

D.R.O.P.

Voor financiële steun, rekenen op sympathisanten

De drie timmeren in elk geval verder aan de weg, samen met andere vrijwilligers en sympathisanten want financiële steun van de overheid bekomen is niet evident. “De vzw mocht toch rekenen op subsidies van de provincie Vlaams-Brabant en van GROSA (Stad Aarschot) en is gemachtigd om fiscale attesten bij giften uit te reiken. We moeten het hebben van inkomsten uit onze activiteiten zoals de jaarlijkse brunch op de eerste zondag van december, en vooral van giften van mensen en daar zijn we heel dankbaar voor. Als ik echt rijk was, zorgde ik voor onderwijs voor alle kinderen in Senegal en zorgde ik voor betere omstandigheden in het onderwijs, nu zitten er in één klas vaak een 60-tal kinderen die dan nog eens met 3 of 4 aan één bank moeten zitten. Ik zou ook werkgelegenheid creëren want ook dat is een groot probleem. Anderzijds, zoals ik al zei, maken we toch een verschil en dat is ook belangrijk.”
Meer informatie over D.R.O.P-vzw op www.dropafrika.be