Boeren protesteerden op verschillende plaatsen in het Hageland: "We gaan nu even afwachten op antwoord politiek"

boerenprotest

Vrijdagavond was er veel boerenprotest in het Hageland. Onder hen Wim Fobbelets uit Rillaar die vijftien jaar aan akkerbouw deed maar intussen optreedt als consulent voor de boeren via zijn website Boerenadviseur.be. “Op een bepaald moment wilde ik vier passagiers, onder hen twee dames van in de zeventig, van een lijnbus naar huis brengen omdat de bus niet meteen door kon maar uiteindelijk was dat niet nodig want de boeren zorgden zelf snel voor een doorgang.”

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Eerder vertelden we u al over de confrontatie vrijdag van gewezen Aarschotse burgemeester en huidig viceminister-president en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld) met boeren op de parking Demerdal maar ook elders blokkeerden boeren met hun tractoren de wegen in de regio.

Zo onder andere aan de voormalige Duracell-rotonde en het kruispunt van de Liersesteenweg en de R25, iets wat ze eerder ook al deden, en daar was Wim ook aanwezig.

"Ik regelde er het verkeer samen met de politie. Eerder op de dag was ik bij Aldi proviand gaan inslaan voor de actievoerders die in Heusden-Zolder het distributiecentrum van het grootwarenhuis twee nachten en drie dagen blokkeerden. Met de overschot heb ik in Aarschot heel wat mensen blij gemaakt. De sympathie voor de actie was hartverwarmend. Ik zag ook hoe boeren hun uiterste best deden om het voor de mensen toch wat draaglijk te maken, geloof me vrij wanneer ik zeg dat niemand dit voor zijn plezier doet. Ze deelden, onder andere, appels uit en ik deed mijn best om aan mensen uit te leggen hoe ze alsnog op hun bestemming konden geraken. Ik denk dat niemand echt lang heeft moeten wachten.”

Lees verder onder de foto

boerenprotest
Ook op het Gouden Kruispunt verzamelden boeren

Ook buiten Aarschot was er protest 

Naast het Aarschotse trokken tractors ook naar het op- en afrittencomplex van de E314, gelegen langs de N223, tussen Aarschot en Tielt-Winge. “Tractoren stonden er dwars over de weg maar de politie zorgde voor een doorgang zodat bestuurders toch hun weg konden vervolgen”, vertelt iemand die in de file stond.

Daarmee was de kous nog niet af want ook aan het Gouden Kruispunt in Tielt-Winge blokkeerden boeren het verkeer of zorgden in elk geval voor hinder. 

“Hoe dan ook, doen de boeren dit niet voor hun plezier maar uit noodzaak. Het is fijn om te zien dat mensen best veel sympathie hebben voor hun acties. Ik ging zelfs frangipanes uitdelen aan de agenten en die apprecieerden dat, net als de bezoekers op de parking Demervallei en later op de avond ook nog aan bestuurders die moesten wachten”, besluit Wim die vrijdagavond nog naar Heusden-Zolder trok waar boeren protesteerden aan het depot van Aldi. “Samen met een melkveehouder uit Scherpenheuvel-Zichem trokken we rond 23 uur naar daar maar eerst passeerden we nog even aan de frituur (lacht).”

Anderzijds is er ook goed nieuws want, zo zegt organisator Emelie, die zelf kalveren kweekt in Herselt, is het de bedoeling om het protest even on hold te zetten. "We willen even afwachten wat het overleg met de politiek deze week oplevert, als daar geen resultaten worden geboekt, komen we terug. De strijdvaardigheid bij de boeren is in elk geval niet verdwenen"

Lees een getuigenis van enkele boeren die aan het protest deelnamen via deze link

We geven u graag een impressie in beeld van de protesten vrijdagavond

protest
Emelie blijft strijdvaardig maar wil even afwachten om te kijken wat het antwoord is van de politiek deze week