Aarschotse chef-kok mag mee aanschuiven aan tafel op koninklijk paleis: "Ik zat zelfs naast koning Filip"

Credit: © Koninklijk Paleis, België/Palais Royal, Belgique/Königlicher Palast, Belgien/Royal Palace, Belgium
Aarschotse chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mystinquett mocht op donderdag 29 september mee aanschuiven aan de tafel op het koninklijk paleis in Laken. Samen een 25-tal collega's werd ze er ontvangen. Naast lekker eten praatten koning Filip en koningin Mathilde er met iedereen over hun toekomstplannen en de uitdagingen waar de horeca voorstaat door de pandemie en de stijgende prijzen. "Het eten was ook heel lekker, ik zou het zeker niet beter kunnen", lacht Francesca.

"Een aantal keren per jaar nodigt het paleis mensen uit verschillende sectoren uit en nu was het dus de beurt aan jonge ondernemers uit de horeca. Samen met anderen was ik iets te vroeg aanwezig en toen moesten we nog even wachten in onze auto om vervolgens in colonne naar het paleis te rijden. Ik moet toegeven dat het gebeuren best indruk op me maakte, zeker als je almaar dichterbij komt. Ook binnen was ik onder de indruk."

Koning Filip als tafelgast

De gasten werden verdeeld over verschillende tafels en pas bij aankomst werd hun een zitplaats aangewezen. "Ik mocht naast koning Filip plaatsnemen en dat leverde toch wat stress op. Achteraf beschouwd was dat voor niets nodig want het echt een fijne en rustige man, die ook geïnteresseerd was in onze verhalen, net als koningin Mathilde, die zat aan een andere tafel maar voor het aperitief vervoegde ze ons."

Koning Filip wilde onder andere van de horecamensen weten wat ze deden tijdens de lockdown (dicht blijven of takeaway organiseren) en wat de crisis als effect heeft op hun restaurants. "Ik legde hem ook uit dat ik vandaag geen takeaway meer combineer met bediening in de zaal maar dat ik wel een automaat installeerde in de stad waar mensen maaltijden kunnen afhalen, ook dat vond hij best interessant. Het was echt een leuke en interessante avond, ik zou het meteen opnieuw doen", besluit Francesca. 

Je kende pas je plaats aan tafel bij aankomst

Lees meer over