Aarschots Vlaams Belang vraagt meer aandacht voor armoede: “Miljarden halen door te besparen op het systeem"

Vlaams Belang

De lokale afdeling van Vlaams Belang hield op donderdag 17 november een inzamelactie op de markt in Aarschot. Ze deelde er ook koffie en fruitsap uit. Met de actie wil de partij meer aandacht vragen voor de armoedeproblematiek die almaar groter wordt. "We willen zo aandacht vragen voor de groeiende sociale problemen hier, de energiecrisis en natuurlijk om zelf een helpende hand uit te steken”,

De partij hield hun actie onder de noemer Een Hart Voor Onze Mensen.

“ Mensen konden een vrijblijvend donaties doen. Dit met een bijzondere, maar geen uitsluitende, aandacht voor de vierde wereld en de energiearmoede. Ook bij ons is er armoede. Meer en meer Vlamingen zien zwarte sneeuw door de energiecrisis. Daarom organiseren we deze campagne”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Meer dan 600.00 Vlamingen leven nu al in armoede, zo weten ze bij de partij. “Dat is een beschamend, maar ook alarmerend hoog cijfer. Daarom willen we met dit soort acties deze problematiek terug bovenaan de agenda plaatsen. De federale - en Vlaamse overheid schieten tekort, maar ook lokale overheden kunnen meer doen, bijvoorbeeld door de voedselbank sterker te ondersteunen. We mogen geen enkele Vlaming in armoede of miserie achterlaten”, zegt gemeenteraadslid en voorzitter Nico Creces.

Miljarden besparen door te besparen op het systeem

Dat mensen in armoede verzeilen kan verschillende oorzaken hebben, de ene keer is het een ziekte, de andere keer een ongeval of jobverlies. “Dit soort tegenslagen moeten we zoveel mogelijk remediëren. Maar daarnaast zijn er eveneens structurele oorzaken van de groeiende armoede, oorzaken die mee aan de basis van de energiecrisis liggen en daarin gaan onze regeringen niet vrijuit.”

Dat de overheid de btw op energie verlaagde naar 6% vinden de actievoerders een goede zaak maar, zo zeggen ze, er moet meer gebeuren. “Er kunnen vele miljoenen tot miljarden gehaald worden door te besparen op het systeem. Ik denk aan het afschaffen van de Senaat, de provinciebesturen en de intercommunales, of aan het afschermen van de sociale zekerheid voor vreemdelingen. De opbrengsten hiervan kunnen, net als de opbrengsten van een crisistaks op de monsterwinsten van energieproducenten, gebruikt worden voor een lagere energiefactuur en voor het terugdraaien van de kernuitstap. Zo helpen we onze mensen vandaag en morgen.”

Lees meer over