Oehoe gespot in Het Vinne: “Als hij een vrouwtje vindt, zal hij blijven”

De Oehoe kan tot 3 kilo wegen en heeft een spanwijdte van bijna 2 meter

In Het Vinne in Zoutleeuw werd maandag voor de eerste keer een oehoe gespot, een van de grootste uilen ter wereld. Goed nieuws voor vogelspotters, want de uilen zijn imposante dieren.

"Voor de fauna in Het Vinne is het niet zo goed nieuws, want oehoes zijn topjagers. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en eten alles, van konijn tot vos tot andere roofvogels. Ze zijn broedvast en paarvast, wat betekent dat ze niet trekken en altijd bij hetzelfde vrouwtje blijven. Als de jongen groot genoeg zijn, worden ze verjaagd om zelf een broedgebied te vinden", zegt Philippe Smets van Uilenwerkgroep Natuurpunt Oost-Brabant.

'De oehoe, een imposante uil die drie kilo kan wegen en een spanwijdte heeft van bijna twee meter, maakt zelf geen nesten, maar kiest lege nesten uit van oude roofvogelnesten. Er is een tijd geweest dat deze uil werd bejaagd, beschoten en vergiftigd, maar ondertussen is hun aantal terug in opmars. Zo zijn er in de Ardennen een 150 broedparen, die vooral in bossen en verlaten steengroeves broeden. In het Hageland echter zijn er maar twee gevallen geweest, een broedgeval in Bunsbeek in 2016 en twee jaar geleden in Leuven. Ze broeden ook op een rotsrichel van de kerktoren of de klokkentoren. Daar hebben ze ook genoeg eten, want ze eten ook slechtvalken, andere uilen en stadsduiven", aldus nog Smets.

Lees meer over