Tienen wil waardevolle panden beter bewaren door erfgoedpremie

erfgoed

De stad Tienen wil waardevolle panden beter bewaren en voert een erfgoedverordening en bijhorende premie in. Hierbij willen ze eigenaars aanmoedigen om hun waardevolle pand te renoveren

De erfgoedverordening is een nieuw instrument van de stad Tienen om historisch waardevolle panden kwaliteitsvol te renoveren. Het gaat over zo een 1.200 gebouwen, opgenomen in de Vlaamse inventaris bouwkundig erfgoed en de nieuwe stadsinventaris, recentelijk opgemaakt door intergemeentelijk onroerend erfgoeddienst PORTIVA.

“Met de verordening wil de stad eigenaars, bouwheren, architecten en projectontwikkelaars op voorhand doen nadenken over de erfgoudwaarde van een gebouw. De nieuwe regels zullen Rogen voor meer kwalitatieve verbouwingen, meer rechtszekerheid voor de eigenaars en realistischer verkoopprijzen. Verbouwingen blijven altijd mogelijk, maar met respect voor het erfgoed,” zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bram Delvaux (Blauw-wit).

Voor de stad Tienen zijn niet enkel de grote monumenten van belang maar ook het behoud van het kleiner lokaal erfgoed. "Erfgoed is een investering in de toekomst. Het levert een aangename leefomgeving op, is op toeristisch vlak belangrijk en ondersteunt de culturele identiteit. Als stad willen we onze eeuwenlange geschiedenis zichtbaar bewaren, aldus schepen van Vrije Tijd Wim Bergé (CD&V).

De erfgoedpremie werd vastgelegd op maximaal 4.000 euro per adres per jaar. Voor uitzonderlijk Tiens erfgoed kan de premie oplopen tot 6.000 euro. De premie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het behoud van kleine waardevolle elementen die belangrijk zijn voor de erfgoudwaarde van het gebouw, zoals ramen met een speciale indeling, een historische deur met fraai ijzerwerk of een art deco glas-in-loodraam.

De premie kan worden aangevraagd vanaf woensdag 1 mei via deze link.

Lees meer over