NMBS start dit najaar met perronwerken in station Tienen

Kritiek op heropening markten

De NMBS start dit najaar met de bouw van nieuwe perrons 2 en 3 en de afwerking van de onderdoorgang in het station van Tienen. De werken zullen twee jaar in beslag nemen. Dat bevestigde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet vandaag na een vraag van Kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA). “Voor het stationsgebouw zelf wordt nog altijd naar een erfpachter gezocht.

Dat het station van Tienen in een erbarmelijke staat verkeert, is al lang geen geheim meer. Nochtans gaat het om het oudste stationsgebouw van het land, dat bovendien beschermd is en dagelijks 4.000 pendelaars slikt. Je zou verwachten dat een officiële instantie als NMBS de site deftig onderhoudt, maar dat is niet het geval. Integendeel, de situatie is er zo lamentabel dat de Vlaamse overheid overweegt om een handhavingstraject op te starten omdat NMBS haar beschermde stationsgebouw verwaarloost. En ook de stad Tienen overweegt juridische stappen tegen NMBS. “De staat van het stationsgebouw en de perrons is een doorn in het oog van elke Tienenaar”, aldus schepen Ine Tombeur (N-VA). “Uiteraard ondernemen we dus als stadsbestuur stappen.”

Toch viel er vandaag een klein lichtpuntje te rapen bij minister Gilkinet. Op vraag van Katrien Houtmeyers bevestigde de minister dat de NMBS nog dit najaar start met het verder toegankelijk maken van perrons 2 en 3 en van de afwerking van de onderdoorgang van de perrons. Deze werken zullen een tweetal jaar duren. Verder liet hij weten dat de resterende spoorwerken worden uitgevoerd in 2027-2028.

“Dat is nog een eeuwigheid, en dus niks om blij over te worden”, vindt Houtmeyers. “Ook over het stationsgebouw zelf viel er weinig goed nieuws te rapen. NMBS houdt vast aan het plan om een erfpachter te vinden voor het stationsgebouw, die het complex moet renoveren. Vervolgens zal NMBS een aantal ruimtes huren van de erfpachter om haar dienstverlening te kunnen blijven aanbieden. Maar de voorwaarden voor de erfpachtprocedure zijn zodanig strikt dat het tot nog toe niet gelukt is om een kandidaat te vinden. Volgens de minister lopen er gesprekken met geïnteresseerden, maar een definitief resultaat leverde dat nog niet op. En dat betekent dat het stationsgebouw dus blijft verloederen.”

Lees meer over