Kris Merckx brengt middeleeuwse taferelen tot leven met artificiële intelligentie

gevecht

Historicus Kris Merckx uit de Tiense deelgemeente Hakendover is momenteel bezig met het herschrijven van de legende van de kerk van Hakendover. Hij doet dat aan de hand van authentieke documenten en artificiële intelligentie.

“Sommige verhalen zijn niet meer dan legenden, tegelijk zijn sommige legenden meer dan een verhaal”, aldus Kris. “Zoals velen die mij omringen groeide ik op met het verhaal van de bouw van de kerk van Hakendover, waarbij God zelf aan drie maagden toonde waar de kerk moest gebouwd worden. In de legende staat dat waar de kerk nu is gebouwd een tuin in volle bloei stond afgebakend met een rode zijdendraad. In een boom zat een vogel met een brief van God in zijn bek. Die brief en die draad zouden de relieken zijn die tijdens de middeleeuwen werden bewaard in de kerk tot de koster ze meenam.Uit de middeleeuwen bestaat er zowel een Latijnse als een Nederlandstalige tekst. In die Nederlandstalige tekst staan zaken vermeld die niet in de Latijnse staan. Onder meer het verhaal van een brand van het huis van de Koster waarbij de rode draad en de brief van God zou verdwenen zijn.

Lees verder onder de foto
Merckx2

De rode draad en de brief van God werden op een “secrete” plaats bewaard. Dat waren de relieken. De koster nam de relieken mee naar huis en zijn huis brandde af. Het document is dus niet vernietigd! De middelnederlandse tekst ligt in de Universiteit van Leiden. Maar volgens dat document zouden de "brief" en de "rode zijden draad" (=de middeleeuwse relieken) zijn vernietigd.

Lees verder onder de foto
Merckx3

Wat destijds gebeurde, ligt inmiddels 4 eeuwen achter ons. Kris Merckx is inmiddels bezig met het hele verhaal te reconstrueren aan de hand van artificiële intelligentie en historische documenten. Daardoor is hij in staat om afbeeldingen te genereren die ons een idee geven hoe het er in het verleden aan toe is gegaan en hoe de stad en de dorpen errond hebben uitgezien.

Lees verder onder de foto
Merckx4

Merckx: “Er hebben zich in de loop van de geschiedenis vreselijke taferelen voorgedaan, denk maar aan de verwoesting van Tienen in 1635, waarbij honderden mensen werden vermoord, vrouwen verkracht, huizen in brand gestoken. Ook de pastoor van Hakendover werd toen om het leven gebracht door verenigde Hollandse en Franse troepen.”

De personages die in het verhaal voorkomen hebben allemaal echt bestaan.

Merckx5
Merckx7
Merckx8

Lees meer over