Buurtpark Kumtich zorgt voor zware discussie op gemeenteraad Tienen

buurtpark

Tijdens de gemeenteraad in Tienen op donderdag 29 februari stonden zowel Vooruit Tienen als Vlaams Belang loodrecht tegenover burgemeester Katrien Partyka en Team Tienen. Het discussiepunt vormde het behoud van het buurtpark in Kumtich. Ook het Kumtichcomité had ondertussen een memorandum ingediend ter behoud van het buurtpark.

Bij Vooruit Tienen gaat het vooral om het buurtpark, het behoud en de formele bevestiging hiervan.

“De laatste dagen zijn hier toch heel wat berichten over geweest, ook tegenstrijdige berichten. We willen graag een formeel standpunt vragen in verband met het behoud van het buurtpark", zegt Nele Daenen (Vooruit Tienen).

"Enerzijds was er een bericht in de pers van mevrouw de burgemeester, waarin ze de verkoop als complete onzin beschouwt, anderzijds is er schepen Bergé die toegeeft dat de verkoop wel degelijk in de begroting was opgenomen en moet herbekeken worden. Het buurtpark is zeer mooi en wordt intensief gebruikt en om die reden vragen we een stemming over het behoud van het bestaande buurtpark en een schrapping op de post van verkoop die op dit moment in begroting is opgenomen.”

Vooruit Tienen heeft vooral het gevoel dat burgemeester Partyka rond de pot draait. “We zijn niet tegen een masterplan, we zijn voor visie en participatie. Maar waarom zijn we afhankelijk van een studiebureau? Kan u niet gewoon vandaag al zeggen: 'Er is een behoud van het park en we geven dit duidelijk door aan het studiebureau.’ Dan is er ook duidelijkheid voor de inwoners. Er zijn vandaag heel veel bezorgdheden in Kumtich. Ik heb schrik dat er nu iemand anders gaat beslissen en zeggen: ‘Nee, we hebben dat anderhalf miljoen euro nodig, we gaan het buurtpark ergens anders zetten.’ Waarom laten we dit over aan een consultancybureau?", klinkt het bij Daenen, die zich tot Partyka richtte.

"U neemt heel veel beslissingen zonder participatie en inspraak in vele dossiers. Als u ziet dat de inwoners van Kumtich, maar ook de evenementen waar we aanwezig zijn, het memorandum dat we krijgen (sic), maar ook de school vragen heeft, dan weet u dat het belangrijk is. U kan dit perfect zelf beslissen. Maar ik heb schrik dat dit weer een politiek spelletje gaat zijn waar we binnen enkele maanden gaan zeggen: ‘Kijk, ze verkopen het buurtpark toch.' Doe iets aan het vertrouwen in het gemeentebestuur, dat toch al zo laag ligt.”

“Kumtich is inderdaad een bloeiende gemeente waar er niet minder dan twee cafés en een brasserie is. Er zijn ook veel handelaars, een bakker, apotheek, kapperszaak, een sportzaak en de Proxy Delhaize. Kumtich is een belangrijke deelgemeente, waarvoor we ook veel bouwvergunningen krijgen. Toch zijn er delen van Kumtich die onder water staan. We moeten bekijken hoe we het oude dorpskarakter en de historische waarde kunnen behouden. Maar eveneens dat we ruimte hebben voor ontmoetingen en verenigingen. Zo hebben we het woonzorgcentrum, de kerk die leegstaat, het oude gemeentehuis. Maar ook het plein dat investering nodig en de school die uitbreiding nodig heeft, want daar is reeds een leerlingenstop. En dan praten we nog niet over de parkeerplaatsen in het centrum", repliceert burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen).

"Er staat duidelijk in de motie dat we drie bureaus gaan selecteren om samen met de inwoners, de school, kinderen en senioren, het bestuur, de raad, maar ook de zelfstandigen te gaan bekijken: waar hebben we nood aan in Kumtich. De verkoop staat duidelijk in de begroting, maar zo staan er nog andere dingen in de begroting zoals verkoop van landbouwgrond. Niet alles gaat hier effectief verkocht worden. We gaan samen met de Kumtichenaar in dialoog en houden rekening met de resultaten. We zijn hier heel transparant in en ik ben ervan overtuigd dat we binnen een jaar of langer kunnen zeggen dat we dit plan helemaal gaan zien zitten, dat dit Kumtich effectief sterker maakt. Het is nogal populistisch om te stellen dat om zo een plan te maken, er geen experten zouden nodig zijn. Via de Vlaamse Bouwmeester kiezen we resoluut voor topexperten omdat Kumtich dat verdient. Op 29 maart zal het bureau worden gekozen, in mei zal de opdracht starten. Laten we ons hierop vertrouwen om samen tot de beste oplossing te komen. Een buurtpark voor Kumtich is daarbij prioriteit nummer één."

Ook Vlaams Belang deed zijn duit in het zakje. “Waarom weer een peperduur enquêtebureau terwijl we in Tienen al miljoenen hebben verkwist aan enquêtebureaus die tot op heden niet hebben bijgedragen voor noch Tienen of deelgemeenten? Is er dan in onze administratie en gemeenteraad niemand die bekwaam is om het werk van deze prachtige enquêtebureaus over te nemen?", zo vroegen ze zich af.

Lees meer over