Vernieuwde carpoolparking in Landen geopend met ontbijt voor iedereen: "Er zijn nu 55 extra plaatsen"

carpool
De carpoolparking aan de E40 in Walshoutem (Landen) is weer open ,na drie maanden werken. De parking werd uitgebreid met 55 parkeerplaatsen, er is nu in totaal plaats voor 90 wagens. Ook de op- en afritten werden veiliger gemaakt en er werden, over een afstand van 800 meter, nieuwe fietspaden gerealiseerd. Over eenzelfde afstand kreeg het wegdek tenslotte een nieuwe asfaltlaag. Wegen en Verkeer verwelkomde op 5 oktober de eerste gebruikers van de carpoolparking met een ontbijt en ook Landens burgemeester Gino Debroux (L’anders) was aanwezig.


“Dankzij een investering van 1,2 miljoen euro kunnen 55 extra voertuigen hier parkeren. Door de waterdoorlatende verharding van grasbetondallen en een aangepaste fundering, kan het water efficiënter afgevoerd worden, om overstromingen bij zware regenval te vermijden. Daarnaast moeten ook de veiligere en verbrede fietspaden zorgen voor een stimulans om te kiezen voor duurzame alternatieven. Met de uitbreiding en de vernieuwing stimuleren we carpooling, en dat om onze afgelegde voertuigkilometers en zo ook onze uitstoot te verminderen. Tenslotte kreeg de E40, over een afstand van 3,3 km, een nieuw wegdek”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Daar waar je vroeger de parking alleen op of af kon rijden langs rechts verbeterde het agentschap de weginrichting zodat niemand nog hoeft om te rijden om de parking te bereiken.

Naast 55 extra parkeerplaatsen, de eerdere 35 bestaande plaatsen waren altijd allemaal ingevuld, zijn er nu ook twee parkeerplaatsen voor personen met een beperking en werd ook de fietsenstalling vernieuwd.

Lees verder onder de foto. 

carpool
55 extra plaatsen en twee plaatsen voor mensen met een beperking

Combimobiliteit stimuleren

De fietspaden, langs de Steenweg op Sint-Truiden, zijn tegelijk, vanaf de grens met het Waalse Gewest tot aan de eerste bebouwing langs de gewestweg, opnieuw aangelegd. “Aan beide kanten van de weg liggen nu brede, gescheiden fietspaden. Samen met de vernieuwde fietsenstalling willen we combimobiliteit stimuleren. Zo kan je veilig met de fiets naar de carpoolparking, om van daaruit verder mee te rijden met een collega”, aldus Peeters. 

Deze zomer gaf het Agentschap Wegen en Verkeer ook al de E40 in Walshoutem, over een afstand van 3,3 km, een onderhoud. "Een aannemer herstelde eerst het betonnen wegdek en legde er daarna een laag asfalt bovenop. Het nieuwe wegdek is niet alleen goed nieuws voor de automobilisten op de E40. Het asfalt is ook een stuk stiller dan de betonplaten waar er vroeger over gereden werd.”

carpool
carpool
Een ontbijt voor iedereen

Lees meer over