Landen vernieuwt dak van dodenhuisje in Attenhoven

dodenhuisje

In Landen word het dak van het zogenaamde dodenhuisje vernieuwd. Dat staat op het ommuurde kerkhof van de parochiekerk in deelgemeente Attenhove.

In dergelijk dodenhuisje werden de lichamen van overledenen tijdelijk bewaard alvorens ze begraven werden. De steen waarop het lichaam werd gelegd, is bewaard en staat centraal in het interieur.

Het dodenhuisje werd opgetrokken in de noordwestelijke hoek van het kerkhof, tegen de kerkhofmuur. Het volume vormt een ensemble met het kerkgebouw en het ommuurde kerkhof. Het draagt als wezenlijk onderdeel van de site bij aan de authenticiteit van het beschermde monument.

De vernieuwing is nodig omdat het dak van het dodenhuisje overgroeid geraakte door klimop en de plant de leien dakbedekking en grenen dakconstructie beschadigde. Als gevolgschade, door vochtinfiltratie, raakte ook het pleisterwerk van het plafond lokaal beschadigd. “

De herstelling en vernieuwing van dakbedekking en -constructie was dus noodzakelijk om verdere schade aan het dodenhuisje te voorkomen. Ter bijkomende opwaardering van het dodenhuisje wordt het aangebouwde schuurtje (vermoedelijk uit de jaren 60) kortelings nog afgebroken. Hiermee wordt de noordwestelijke zijgevel van het dodenhuisje met een klein rondboogvenster vrijgesteld”, vult schepen van Begraafplaatsen Lore Fourie (cd&v) nog aan.

Lees meer over