Varkensboer Jonathan wil meer duidelijkheid over stikstofakkoord: “Nu is er veel verwarring”

Jonathan

Er mag dan al een stiktstofakkoord zijn, niet iedereen wordt daar vrolijk van. Vooral de onduidelijkheid tot vandaag de dag baart boeren zorgen, zo ook varkenshouder Jonathan Renders (37) uit Kortenaken. “Waarom kan de regering niet duidelijker zijn want nu is er nog veel verwarring.”

Jonathan nam het varkensbedrijf over van zijn vader in 2010 en heeft 1500 vleesvarkens en 640 biggen.

“Tot 2017 hadden we ook zeugen waarmee we konden kweken maar door de aanhoudende crisis zijn we hiermee moeten stoppen. Daarnaast hebben we ook akkerbouw, waar we aardappelen, bieten, mais en tarwe telen. Beide takken zijn heel belangrijk voor ons bedrijf.”

Volgens het recente stikstofakkoord moeten er tegen 2030 30% minder varkens zijn. “Dat geldt ook voor ons maar helemaal duidelijk is dat niet. Zo bijvoorbeeld weet ik niet of er rekening zal gehouden worden met de bedrijven die ermee stoppen en dus geen stikstof meer zullen uitstoten. Wordt dat dan bij de blijvers geteld of niet. Er is dan wel een akkoord maar zolang dit niet in wetten en decreten vastligt, weten we nog niet veel meer. In 2025 zou er een tussenstap komen en in 2030 zou het akkoord finaal moeten worden. Tot nu toe is het voor ons vooral heel verwarrend. Wij hebben bijvoorbeeld een nieuwe stal waar onze vleesvarkens en biggen zitten. Daar hebben we al een biologische luchtwasser geïnstalleerd waardoor onze uitstoot van stikstof al 70% minder is dan in een gewone stal. Nu hebben ze het dus over nog 30% extra . Er bestaan natuurlijk technieken en als boeren zijn we heel innovatief, maar zolang er geen duidelijkheid is, kunnen we ook de kost niet berekenen die hier tegenover staat.”

Lees verder onder de foto.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Jonathan
Ook kinderen beseffen het belang van boeren

Garanties nodig

Zolang er geen duidelijk decreet en wetgeving is, zal de boer alvast niet investeren in studies om te berekenen hoeveel hij al dan niet extra zal moeten investeren. “Mochten we die extra maatregelen niet kunnen financieren, is er nog altijd de mogelijkheid om het aantal varkens te reduceren met  30%, maar dat betekent dan ook minder inkomsten. Het moet financieel haalbaar blijven want wij hebben, net als vele anderen, ook leningen lopen die we moeten afbetalen. Als wij vandaag investeringen doen en onze vergunning , die afloopt in 2030, toch niet wordt vernieuwd, staan we met onze rug tegen de muur. Onze betoging van vorige week, waar meer dan 3000 tractoren aan hebben deelgenomen, was een duidelijk signaal naar de overheid toe. We merkten ook dat er ineens beslissingen konden genomen worden. We zijn heel fier op het voedsel dat we produceren en ook mijn drie kinderen zijn trots om de boerderij te kunnen tonen aan hun vriendjes. Ook zij beseffen, hoe jong ze ook zijn, dat boeren belangrijk zijn.  Ik ben nu 37 jaar en ik ga nog zeker 30 jaar moeten verder boeren vooraleer ik met pensioen kan. Ik wil dan ook de zekerheid hebben dat die mogelijkheid er zal zijn om nog zolang door te gaan. Ik wil heel graag varkensboer blijven maar de toekomst moet duidelijker worden voor alle boeren.”

Tekst: Dirk Desmet/Laurien Holsbeeks