Toeristisch seizoen opent met 'Start tot Hoegaarden': let op voor de Suisse

15 januari 2023 | 14u04 | Gepost door christian.henn…
De greeters en de Suisse staan klaar

Toerisme Hoegaarden herneemt de reeks ‘Start to Hoegaarden’, waarbij zowel inwoners als toeristen meer kunnen leren over de parels van deze mooie gemeente. De eerste editie van Start to Hoegaarden was er in 2018 bij gelegenheid van 700 jaar bierdorp. Na de onderbreking door corona wordt de draad weer opgenomen: de Sint-Gorgoniuskerk bijt de spits af. Er volgt nog wel een officiële opening van het toeristisch seizoen op 15 maart.

Op zondag 22 januari doorlopend tussen 14 uur en 16 uur ontvangt de ‘Suisse’, een kerkwachter, de geïnteresseerden. De Sint-Gorgoniuskerk is de grootste rococokerk van België, gebouwd door de brouwers in de 18de eeuw. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de schatkamer opgesteld. Die wordt slechts uitzonderlijk geopend. Daarin vindt men de kerkschatten van alle Hoegaardse kerken en kapellen, met o.a. de originele Palmezel, die nu al jaren niet meer in de processie uitgaat.

Bewonder ook de geëxposeerde processievaandels en de kledij van de apostelen, die de kern vormen van de palmzondagtraditie. Er is een gratis rondleiding voorzien door de greeters van Hoegaarden en de andere vrijwilligers. Inschrijven op voorhand is niet nodig. Voor elke bezoeker is er een gratis Gorgoniusbier en Alpaïde om te proeven.

Er is ook een kleurwedstrijd voor kinderen aan gekoppeld. Zij moeten hun kleurplaat op 22 januari tussen 14 en 16 uur naar de Sint-Gorgoniuskerk brengen en maken zo een kans op een geschenkje. Tekeningen kunnen afgehaald worden bij de plaatselijke bakkers en apotheek, evenals bij de frituur in Meldert.

Info: toerisme@gemhoegaarden.be , of   016 76.8 7. 68

Lees meer over