Viering 450 jaar processie was een succes, 1500 mensen zakten af naar Glabbeekse deelgemeente

450 jaar processie werd gevierd in Glabbeekse deelgemeente WEver.

Op maandag 15 augustus trok in Glabbeekse deelgemeente Wever de praalstoet uit ter gelegenheid van 450 jaar processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Heinkensberg. Ruim 1500 bezoekers zakten af om het event met zo’n 450 figuranten bij te wonen. “Het is belangrijk om een dynamiek te hebben tussen het religieuze en het sociale. Een dorp zoals Wever, één van de kleinste gemeenten van Glabbeek, heeft dit echt nodig. Er komen hier zelfs mensen naartoe die hier ooit hebben gewoond voor de sfeer en de herinneringen”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Ondanks een fikse regenbui ging de processie toch door en bij aankomst aan de Kapel van de Heinkensberg, waar de historische evocatie doorging, klaarde de hemel op en scheen de zon opnieuw. “Ruim 1.500 bezoekers zakten af naar Wever voor deze feesteditie. Het processiecomité voorzag ook in randactiviteiten na de processie zoals een grote dorpsbarbecue. Het werd een echt dorpsfeest.”

Nieuwe impuls in 2017

In 2017 richtte Geert Grootjans, samen met enkele anderen, een nieuw processiecomité op dat, met financiële ondersteuning van de gemeente, de feesteditie in goede banen leidde. 

 “We willen de dorpsgemeenschap niet laten verbrokkelen zoals dat in vele kleine dorpen in Vlaanderen al vaak het geval is en inwoners elkaar gewoonweg niet meer kennen. Door activiteiten zoals de processie willen we vooral de sociale cohesie in ons dorp versterken, alleen zo leren nieuwe en oude inwoners elkaar veel beter kennen en wordt er samengewerkt met jong en oud. Ons processiecomité zette daarom, met talrijke vrijwilligers, de schouders onder deze feesteditie”, zegt Grootjans.

Lees verder onder de foto. 

Processie
Bisschop Koen Vandenhoutte leidde het religieuze feest, burgemeester Peter Reekmans hield feestrede.

Gedragen door gans dorp

Bisschop Koen Vandenhoutte leidde het religieuze feest en burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij), die voor de gelegenheid zijn ceremonieel ambtskostuum droeg, hield de feestrede waarin hij het groot erfgoedbelang en de verbindende factor van deze processie voor de dorpsgemeenschap benadrukte.

“De processie leeft na zoveel jaren nog steeds enorm en wordt gedragen door een gans dorp, het is een toonbeeld van uiterst belangrijk immaterieel erfgoed. Net vanuit een sterk gemeenschapsgevoel wordt dit erfgoed levend gehouden. Want ook al is het ontstaan van deze kapel misschien maar een legende, toch is het één van de rijke tradities die we hebben overgenomen van onze voorouders. Daarom is het zo belangrijk om deze tradities in ere te houden en te laten verder leven bij de volgende generaties” speechte Reekmans.

Lees verder onder de foto. 

Processie
Processie wordt gedragen door gans dorp.

Legende

Volgens de legende werd de kapel gebouwd in 1572 door de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca die door de hertog van Alva naar deze streek was gezonden om de rust in het Hageland te herstellen. Op de Heinkensberg zou hij slag geleverd hebben tegen een Geuzenleger dat sterker in aantal zou geweest zijn dan de Spanjaarden. Generaal Vicca vreesde een nederlaag en aanriep Moeder Gods die hij beloofde een heiligdom te stichten als hij de strijd zou winnen. Hij overwon en als dankbetuiging bouwde hij 450 jaar geleden na de veldslag op de Heinkensberg een kapel.

Processie
Groot volksfeest
Processie
Ook het gemeentebestuur was aanwezig.

Lees meer over