Ruim vier miljoen euro voor nieuwe riolering en wateroverlast in Glabbeek

wateroverlast

De gemeente Glabbeek krijgt ruim 3,5 miljoen euro subsidies voor nieuwe riolering en een structurele aanpak van wateroverlast in de Attenrodestraat.

De gemeenteraad van februari keurde het uitvoeringsdossier goed voor de aanleg van een nieuwe gescheiden riolering door Aquafin in de Attenrodestraat en de Hoefstraat in deelgemeente Attenrode-Wever. Hiermee wil ze de wateroverlast aanpakken die al meermaals voor problemen zorgde in de gemeente. Het gaat om een budget van ruim vier miljoen waarvan ruim drtie miljoen wordt gefinancieerd door subsidies.

“Naast de aanleg van een nieuwe riolering wordt ook het wegdek volledig vernieuwd en komen er fietssuggestiestroken waarmee we langs de Attenrodestraat een tweede belangrijke verbinding kunnen maken tussen de geplande nieuwe fietspaden in de Rode en de Torenstraat die beiden binnen het lokaal functioneel fietsroutenetwerk vallen”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Tegelijk pakt Glabbeek met de werken de wateroverlast aan in de Attenrodestraat. “We doen dat structureel in samenwerking met watering het Velpedal en Aquafin en we kunnen hiervoor bovendien beroep doen op 225.984,05 euro extra Vlaamse subsidies van de VMM. De waterproblematiek bij hevig regenweer op het kruispunt van de Attenrodestraat met de Rode wordt structureel aangepakt door de plaatsing van meerdere dwarsroosters in het wegdek met een waterbuffering onder het wegdek van de straat. En de wateroverlast tussen de kruispunten met de Keibergstraat en Torenstraat wordt grondig opgelost door het verplaatsen en openleggen van de bestaande Meenselbeek om het water sneller te kunnen doen weglopen bij zware regenval.’

In totaal kosten de werken 4.239.215,31 euro waarvan 3.559.930,40 euro betaald wordt door Vlaamse subsidies via de VMM. “Voor de nieuwe riolering en de heraanleg van de Attenrodestraat en Hoefstraat krijgen we 3.333.946,35 euro subsidies en voor de aanpak van de wateroverlast nog eens 225.984,05 euro extra subsidies. Het aandeel dat de gemeente met eigen middelen dient te financieren is hierdoor beperkt tot 679.284,91 euro”, besluit Reekmans.

Lees meer over