Politici helpen nieuwe bomen aan te planten in Glabbeek: "Tegen 2030 willen we twintig hectare nieuwe bossen

Glabbeek

Burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden staken in Glabbeek zondag de handen uit de mouwen. Samen met leden van Natuurpunt Glabbeek planten ze nieuwe bomen aan op verschillende plaatsen in de gemeente.

Natuurpunt kocht drie percelen grond aan om te kunnen beplanten als nieuw bos. Concreet gaat het over 300 nieuwe bomen op een perceel van 32 are naast het Hulsbos in Attenrode-Wever dat in natuurgebied ligt, 300 nieuwe bomen op een perceel van 28 are in het natuurgebied van de Vossel – De Zeyp in Attenrode en 900 nieuwe bomen op een perceel van 90 are in de Ruekenbosstraat in Bunsbeek.

Het gemeentebestuur gaf eerder al subsidies aan Natuurpunt voor het aankopen van gronden om te bebossen.  “In Glabbeek worden er enkel nieuwe bossen aangeplant in natuurgebied of op percelen die de landbouw zelf afstoot wegens te weinig rendabel. Binnen twee weken, op zondag 18 februari, worden er nog eens 300 bomen gepland in het geboortebos dat in natuurgebied in Zuurbemde ligt”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Tegen 2030 wil Glabbeek twintig hectare bos gerealiseerd hebben.

 “Ons gemeentelijk bosplan is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk klimaatplan om de uitstoot van CO² in Glabbeek tegen 2030 fors terug te dringen. We voeren een betaalbaar, haalbaar, groen en landbouwvriendelijk gemeentelijk beleid, zonder dat onze lokale landbouwer waardevolle landbouwgronden worden afgepakt. Tegen het einde van dit jaar zullen we op tien jaar tijd ruim 18,1 hectare nieuwe bossen hebben aangeplant, waardoor we ruimschoot onze doelstelling van twintig hectare nieuw bos in 2030 zullen behalen”, besluit schepen van Milieu Kris Vanwinkelen (Dorpspartij).

Lees meer over