Maria viert 100ste verjaardag

100 MAria

Op maandag 23 januari 2023 werd de 100-jarige Maria Govaerts uit Bunsbeek werd 100 jaar. Op maandag 23 januari werd ze in het woonzorgcentrum waar in het woonzorgcentrum in Binkom waar ze verblijft door het gemeentebestuur in de bloemetjes gezet. Burgemeester Peter Reekmans en schepenen Hans Hendrickx en Hilde Holsbeeks (alle drie Dorpspartij) overhandigden haar geschenken van de Koning, de provincie en de gemeente.

Maria werd geboren in een groot boerengezin met 2 broers en 2 zussen. Ze was 17 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak maar haar leven tijdens de bezetting viel vrij goed mee.

Op het einde van de oorlog, terwijl de Duitsers zich aan het terugtrekken waren, doorboorde een kogel van een gevechtsvliegtuig haar ouderlijk huis, niemand geraakte hierbij gewond.

Na de oorlog  trouwde ze met Alfons Hermans en in 1947 kregen ze een dochter Marie-Louise. 

Maria woonde en werkte lang op de kasteelhoeve van Bunsbeek en verzorgde er de dieren en de tuin. Later bouwde ze met haar man een woning in de Ruekenbosstraat in Bunsbeek waar ze graag en veel werkte in de tuin om groeten en fruit te telen die ze naar de fruitveiling in Glabbeek bracht.

Later kweekte ze ook nog kippen en konijnen. Breien en op reis gaan waren haar favoriete hobby’s. Na het overlijden van haar man in 2004 ging ze regelmatig met haar dochter op reis. In 2012 verloor ze jammer genoeg ook haar enige dochter.

De laatste twee jaar werd ze een aantal keer opgenomen in het ziekenhuis. Mentaal is ze nog steeds heel helder maar soms willen haar benen niet meer zo goed mee. Nu verblijft ze op tijdelijke basis in het woonzorgcentrum in Binkom.